Behoud van de huidige historische Nieuwe Tolbrug over de Vliet als voetgangersbrug en aanleg van een nieuwe fietsbrug 50 meter verderop in Park Hoekenburg als verbinding met de Westvlietweg. Met deze variant willen de gemeenten Leidschendam-Voorburg, Den Haag, Rijswijk, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en provincie, een nieuwe snelle fietsverbinding realiseren tussen Den Haag centrum en Ypenburg via Voorburg-West. Geschatte investeringskosten: 8,4 miljoen euro. Nadeel: een grote impact op het park dat een Rijksmonument is (want Romeinse ondergrond).
De Nieuwe Tolbrug dateert uit 1891/1892. Het is ook een rijksmonument. De op- en afgangen van de brug zijn echter te stijl. De brug is ook te smal voor voetgangers en fietsers. De realisatie van een ‘metropolitane fietsroute’ is hier niet mogelijk. Behoud van de oude brug en bouw van een nieuwe fietsbrug scoort volgens de betrokken autoriteiten het best op criteria die ze zelf hebben geformuleerd.
Een tweede goed scorende optie is het verplaatsen van de bestaande Nieuwe Tolbrug naar een plek 50 meter verderop in Park Hoekenburg. De brug kan dan dienen als voetgangersbrug. Op de vrijgekomen plek komt dan een nieuwe fietsbrug. Deze variant vergt 12,4 miljoen euro. Voordelen: de impact op het park is beperkt en de Nieuwe Tolbrug wordt behouden. Deze variant staat als tweede op het lijstje.
Er wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om een heel nieuwe brug aan te leggen op de plek van de Nieuwe Tolbrug. Die historische oeververbinding zou dan verloren gaan. Kosten 10 miljoen euro.
Twee andere ideeën zijn vooralsnog afgevallen: een nieuwe brug op de plek van de Nieuwe Tolbrug doch met behoud historische elementen (kosten 7,7 miljoen euro) en een nieuwe oeververbinding in Rijswijk, vanaf de Nassaukade, schuin tegenover de huidige Nieuwe Tolbrug. Kosten 13,9 miljoen euro.
In alle gevallen wordt het fietspad langs de Westvlietweg ter hoogte van de brug verhoogd aangelegd waardoor fietsers makkelijk de brug op en af kunnen rijden en ook rechtdoor fietsverkeer mogelijk blijft.