B&W willen Huize Swaensteyn Voorburg, zetel van de gemeenteraad, verkopen. In een herbestemming van het pand willen B&W niet investeren; blijvend wil men ook geen extra geld op tafel leggen voor een nieuwe toekomst van het gebouw.
Dat blijkt uit een brief van wethouder Philip van Veller (VVD, financiën) aan de gemeenteraad. Huize Swaensteyn (1617-1621 gebouwd, nu rijksmonument) omvat een complex van gebouwen: Herenstraat 72, 74, 76, Kerkstraat 1 en 1A, koetshuis (1890), steeg, binnenplaats en raadszaal (1985).
De gemeenteraad vertrekt over enkele jaren naar het Raadhuis in Leidschendam. Begin 2024 gaf de gemeenteraad B&W opdracht een herbestemming voor Huize Swaensteyn te onderzoeken.
Van Veller noemt een herbestemming ‘ingewikkeld’, technisch, financieel en economisch. Er liggen nu wel drie scenario’s doch die worden geheim gehouden vanwege financiële details waarvan openbaarheid de gemeente in onderhandelingen met geïnteresseerden kan schaden.
De wethouder stelt dat Huize Swaensteyn hoe dan ook de monumentale kwaliteit moet behouden. Ook wil de gemeente dat er nog steeds trouwerijen kunnen plaats vinden. Voor de herbestemming is wel een ‘beperkte’ herziening van het bestemmingsplan (nu omgevingsplan) mogelijk, aldus Van Veller. Hij rept over het vinden van een balans tussen historische waarde en het realiseren van een levendige, multifunctionele ruimte die past bij de behoeften van de samenleving.
De drie scenario’s die er nu liggen worden door B&W inhoudelijk geduid, zo meldt Van Veller. Dan volgen gesprekken met geïnteresseerde partijen.
B&W hebben het bureau BOEi onderzoek laten doen. Daaruit kwamen de volgende aanbevelingen:
= binnenplaats behouden en niet overkappen. Geen hogere bouw dan nu,
= behoud karakter van elk pand. Afzonderlijke ontwikkeling van Herenstraat 72/Kerkstraat 1, Kerkstraat 1A, koetshuis/raadszaal, Herenstraat 76 kan wel,
= nieuwbouw kan in de steeg en op de plek van de raadszaal,
= Kerkstraat 1 en 1A geven veel mogelijkheden tot transformatie omdat in die panden al veel is veranderd, medio vorige eeuw.
Als opties voor herbestemming noemt BOEi: moderne stadsfuncties, combinatie wonen/werken, kleine ambachten, maatschappelijke functies zoals een bibliotheek, winkels, hotel, horeca met terras op binnenplaats, trouwlocatie (handhaven). (foto Charles Groeneveld)