Mening
Franks column: Een sterke gemeenteraad doet ertoe

Afgelopen week was ik bij het afscheid van Henk Bouwmans als directeur van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Hij ging met pensioen. Hij heeft de raadsledenvereniging in de afgelopen jaren als directeur stevig op de kaart gezet vanuit het principe ‘een sterke  gemeenteraad doet er toe’.

Doet de gemeenteraad er in Leidschendam-Voorburg toe? Voor de raadsleden zeker. Men vergadert in commissies en in de gemeenteraad, is druk bezig met het doorworstelen van allerlei stukken, stelt vragen, dient moties en amendementen in en cirkelt comfortabel in de eigen biotoop rond. Of daarmee ook een deuk in een pakje boter wordt geslagen, is een vraag die bij deze raad niet op lijkt te komen.

Doet de raad er voor het college van B&W toe? ‘Natuurlijk!’ zal men daar met de mond belijden. De raad is immers het hoogste bestuursorgaan in de gemeente. In de praktijk is de raad hier een stempelpost: je moet er even langs, het stempeltje voor akkoord wordt gezet en je mag weer door. Als een collegevoorstel inhoudelijk rammelt kan je als wethouder altijd nog proberen om de kaart te spelen ‘we moeten nu een besluit nemen’, ‘er dreigen schadeclaims’, ‘deze informatie mag ik niet delen’, ‘het is complexe materie’, ‘ik had het ook graag anders gezien’ en meer van dat soort standaardzinnen uit het handboek ‘Hoe bespeel ik de gemeenteraad’. In de bijlage van dat handboek ook nog tips als ‘harder gaan praten’, ‘de geveinsde emotie’ en ‘de-snik-in-de-stem-al-dan-niet-met-traan’.

Doet de raad er voor onze burgers en bedrijven toe? Nee. Een groot aantal zaken gaat gewoon langs hen heen. Bij sommige zaken zal het merendeel misschien denken ‘wat hebben ze nu weer verzonnen?’ Maar ja, dat hoort er ook een beetje bij als je in een gemeente woont.

Waar het om zaken gaat die burgers en bedrijven écht raken en waartegen men in geweer wil komen, volgt vaak de koude douche. Of beter: verbijstering over hoe zaken zijn voorbereid, hoe procedures lopen, de desinteresse, het machtsdenken, de naïviteit en het amateurisme. Dat amateurisme mag je de raad overigens niet verwijten. Het raadslidmaatschap is immers geen full time baan en een raadslid is geen superambtenaar of superbestuurder.

Doet de raad er in Leidschendam-Voorburg toe? Formeel gezien wel, maar in de praktijk valt dat tegen. Zeker in de bestuurscultuur van onze gemeente waar het college van B&W en coalitiebelangen de boventoon voeren.

Dinsdag is het 1 april. U wist het nog niet, maar de burgemeester van Vlaardingen komt dan in het Raadhuis in Leidschendam op bezoek om te solliciteren naar de vacante positie van burgemeester van Leidschendam-Voorburg.

In maart 2026 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen.

(Frank Rozenberg, Maart2026@hotmail.com)

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com