Wethouder Jeffrey Keus (GBLV) wil het ‘autobezit naar beneden brengen’. Dat heeft hij aangegeven in een beraad met een commissie uit de gemeenteraad over de verkeersveiligheid. De bestuurder sprak verder over het beperken van het doorgaand verkeer, het reguleren van parkeren en het stellen van een maximum aan het aantal parkeervergunningen in bepaalde wijken. Aan dat laatste is volgens hem ‘niet te ontkomen’.
Vanuit de commissie reageerde geen enkel raadslid op de uitspraken. In het coalitieakkoord VVD, GBLV, D66 staat er ook niets over. GBLV staat te boek als een liberale partij. In hetzelfde overleg pleitte Rick de Klerk (VVD) juist voor het meer ruimte geven aan de auto. Alexander Hielkema (D66) daarentegen meende juist dat de auto nog te veel gefaciliteerd wordt. Hij pleitte voor autoluwe zone’s en verkeerscirculatieplannen.
Het terugdringen van doorgaand verkeer, parkeerregulering en het beperken van parkeervergunningen zijn volgens Keus ‘maatregelen die toch ook het autobezit op die manier naar beneden gaat brengen’. Tevens repte hij over ‘qua regulering uiteindelijk maatregelen treffen’.
De wethouder herhaalde dat een maximum snelheid van 30 kilometer per uur in de gemeente de norm wordt; 50 blijft alleen op hoofdwegen. Hij tekende daarbij wel aan dat er ook een ‘geloofwaardige infrastructuur’ nodig is en dat niet alle wegen tot een 30-kilometerweg zijn te maken.
Binnenkort zal 30 kilometer wel als maximum snelheid gaan gelden op de Prinses Mariannelaan Voorburg. Dit vooruitlopend op een algehele herinrichting van die weg die samenhangt met de komst van een nieuwe tramverbinding Den Haag CS-Binckhorst-Station Voorburg met aftakking naar Rijswijk/Delft.
Later dit jaar wil de wethouder de gemeenteraad laten weten welke maatregelen er inzake verkeersveiligheid de komende jaren concreet genomen worden. Dit in relatie met een beheersplan wegen. Dan moet ook de financiering duidelijk zijn.
Keus gaf verder aan dat de gemeentelijke BOA’s (bijzondere opsporingsambtenaren, red.) in gesprek zijn met de politie over het overnemen van bevoegdheden, bijvoorbeeld daar waar het gaat om het aanpakken van overtredingen die fietsers en voetgangers in het verkeer begaan. De politie blijft echter verantwoordelijk voor de overtredingen van automobilisten.