De oppositiepartijen en D66 willen nader beraad over een plan om 62 woningen, commerciële ruimten en een ondergrondse parkeergarage te gaan bouwen in de Rijnlandstraat Leidschendam, hoek Oude Trambaan (plan Rijnlandstraat-Noord). Na fractieoverleg willen zij daar in de gemeenteraadsvergadering van 15 april een debat over.
Dat bleek tijdens een vergadering van een commissie uit de gemeenteraad. De bouw maakt onderdeel uit van het Masterplan Damlaan uit 2004/2005. Het is al diverse malen aangepast. Omwonenden zijn fel tegen. Zij hebben een advocaat in de arm genomen om de ‘ernstige tekortkomingen’ in het plan aan te kaarten. Ook wordt gewerkt aan een zienswijze (bezwaarschrift) tegen de bouw.
Oorspronkelijk zouden er ter plekke 38 woningen komen. Dat aantal is nu bijna verdubbeld. Er zitten geen sociale en/of middeldure woningen in het bouwplan omdat gemeentelijke verordeningen die dat eisen bij het Masterplan niet golden. Ook waren er geen regels inzake groen. Omwonenden claimen dat de hoogbouw te massaal is (maximaal 19 meter hoog), doorgangen te smal worden, en ze meer last krijgen van luchtvervuiling en geluidoverlast door verkeer.
Volgens Kees Elenbaas (GroenLinks) ‘schuurt en wringt’ het plan, hetgeen er op wijst dat het geen goed plan is. Hij vroeg ook naar de betaalbaarheid van de te bouwen woningen. Alexander Hielkema (D66) zei dat er tegemoet gekomen moet worden aan de zorgen van omwonenden. Hij verzocht om meer groen en minder verkeersoverlast. Vraagtekens bij het geheel werden ook geplaatst door Koen Bregman (ChristenUnie), Sangita Paltansing (PvdA) en Ron van Duffelen (CDA).
Wethouder Bianca Bremer verdedigde het bouwplan. Volgens haar liggen de afspraken ‘vast’. Zij erkende dat er nog bezwaren zijn doch stelde ‘dit is een compromis’. Zij wees erop dat de plannen als diverse malen zijn aangepast.
Aan het einde van de vergadering ontstond commotie toen commissievoorzitter Diederik Visser voorstelde er een ‘hamerstuk’ van te maken dat niet in de gemeenteraad besproken hoeft te worden. Dit op instigatie van VVD en GBLV. Na protesten vanuit de andere partijen dat het nadere interne beraad er juist toe diende om er in de gemeenteraad over verder te praten, wijzigde Visser zijn mening. ‘Het advies is een hamerstuk doch er wordt bij aangegeven dat fracties er een bespreekstuk van willen maken in de raad’.