B&W hebben besloten een Oekraïns militair orkest twee concerten te laten geven in het kader van de viering van 80 jaar bevrijding. Er wordt gespeeld in Theater Ludens Voorburg en bij WZH Prinsenhof in Leidschendam.
Een woordvoerster van B&W: ‘Het idee is om via muziek solidariteit te tonen, bruggen te bouwen, én mensen te raken. Juist in oorlogstijd is cultuur niet alleen een luxe, maar ook een vorm van overleven en verbinding. Juist omdat Oekraïne toen geen eigen stem had (het land was onderdeel van de Sovjet Unie, red.), is het zo betekenisvol dat ze nu wél als zelfstandig land deelnemen aan onze herdenking. Vrijheid betekent óók: je eigen verhaal mogen vertellen, onder je eigen vlag. Dat kon in 1945 niet, nu wel’.
‘Aan het oostfront woedt een oorlog waar Oekraïense vecht tegen een dictatuur die – onder andere volgens onze regering – bestreden moet worden. Zoals wij destijds vochten om onze vrijheid en behoud van onze democratische waarden, zo vecht Oekraïne hier vandaag de dag voor. Bovendien heeft Oekraïne ook deel uitgemaakt van de geschiedenis. De Oekraïners leden onder de Nazi’s van Hitler, en ook nog eens onder Stalin. Oekraïne heeft in de tweede wereldoorlog tussen de 7 en 10 miljoen mensen verloren. Van het orkest wat naar Nederland komt zijn er momenteel 26 directe collegae-musici aan het front om te vechten. Zij spelen – als ze niet gemobiliseerd zijn – ook in Oekraïne tot 2 km van de frontlinie’.
Op nadere vragen over het verband tussen Oekraïne en onze bevrijding, het specifieke van Oekraïne, de geschiedenis, de rol van Stalin, de slachtoffers onder de Oekraïners en de musici die hier gaan spelen, willen B&W niet ingaan. Men wil naar eigen zeggen niet meegaan in het onderbouwen van een ‘bepaalde invalshoek’.