De coalitie van VVD, GBLV en D66 viert zichzelf ter gelegenheid van het éénjarig bestaan van het bondgenootschap. Onder het motto ‘1 jaar verbinden, vertrouwen, vooruitgang’ schetsen de burgemeester en de vijf wethouders een beeld waar ze mee bezig zijn. Dit alles in de zogenoemde ‘Gemeenterubriek’.
B&W stellen ‘veel ambities’ te hebben maar dat de uitdagingen groot zijn. Genoemd worden klimaatverandering, oorlog in Oekraïne, energie omwenteling, stijgende zorgkosten en woningnood.
Wethouder Astrid van Eekelen (VVD) noemt de toekomstvisie winkelcentrum Julianabaan Voorburg, ruimere terrassen voor ondernemers, A Walk Downtown/Vlietdagen, banenmarkten en leerwerktrajecten voor werkzoekenden, komst van een glasvezelinternet, QR-fitroutes en een nieuw terrein voor rugbyclub VRC.
Bianca Bremer (GBLV) stelt ‘waar het kan’ woningen te bouwen. Door participatie wil zij tot betere plannen komen. Ze verwijst naar de aanwijzing tot gemeentelijk monument van het Emmastraatcomplex Voorburg. Voor Oekraïnse ontheemden is er een ‘fijn thuis gerealiseerd’. Aan de uitvoering van het plan Sterk voor Noord wordt gewerkt. De wethouder laat weten dat de acht scoutingverenigingen weer een eigen wethouder hebben (zijzelf) en dat ze volle aandacht heeft voor wijkverenigingen, maatschappelijke organisaties, vrijwilligers en eenzame inwoners.
Philip van Veller (VVD) verwijst naar de Omgevingsvisie die gemaakt wordt over de toekomst van de gemeente. Ook noemt hij het Plan van aanpak energiearmoede en de subsidie voor de Voedselbank. Tevens noemt hij het feit dat hij voorzitter is van een overleg van middelgrote gemeenten over financiën en financiële wendbaarheid.
Marcel Belt (D66) memoreert zijn Uitvoeringsprogramma duurzaamheid en het Groenactieplan dat er aan komt. De Tegeltaxi en de reparatiewagen (schade openbare ruimte) krijgen ook een vermelding, met als jongerenparticipatie en de Participatieverordening. Kunst en cultuur zegt Belt zichtbaarder te maken door een sociale sofa (bij villa Dorrepaal) en het vierdaagse Huygensfestival met deelname van schoolklassen. Een Cultuurvisie zal daar meer duidelijk brengen.
Jeffrey Keus (GBLV) beschrijft regionale inspanningen voor bereikbaarheid en leefbaarheid. Hij noemt het Uitvoeringsplan verkeer en vervoer met aandacht voor de fiets. Er zijn ‘plannen’ voor minder CO2-uitstoot door het verkeer en de wethouder werkt aan de ‘mogelijke’ realisatie van de Huygenstunnel (spoor, Utrechtsebaan/A12 ondergronds). Keus zegt trots te zijn op het nieuwe Veurs Voorburg en het kindcentrum De Telescoop. Hij noemt nieuwbouwplannen voor basisschool De Vijverhof en het Sint Maartenscollege. Verder verwijst hij naar de ambitie om alle kinderen kansrijk, gezond en veilig te laten opgroeien en naar LVverrast als platform wat de gemeente te bieden heeft.