Nieuws
GGD: Forensische geneeskunde onmisbaar

Forensische geneeskunde is een dynamisch vak én onmisbaar. Helaas krijgt het binnen de opleiding geneeskunde minder aandacht dan andere specialismen, waardoor er een groot tekort is aan forensisch artsen. Een website en een speciale vooropleiding moeten studenten geneeskunde en (basis)artsen enthousiast maken voor het vak. De eerste resultaten zijn bemoedigend.

Op kiesvoorforensischegeneeskunde.nl vertellen forensisch artsen vol passie over hun werk. Zij willen meer studenten geneeskunde en (basis)artsen enthousiast maken voor hun specialisme. Sinds juni kunnen basisartsen zich inschrijven in het vooropleidingsregister forensische geneeskunde dat de dit jaar vervallen ‘noodmaatregel lijkschouw’ vervangt. Via dit register kunnen de deelnemers onder supervisie van forensisch artsen laag-complexe lijkschouwen uitvoeren en zo kennismaken met het vak. Het is de verwachting dat het register niet alleen de werkdruk van de forensisch artsen zal verlagen, maar ook zal leiden tot een grotere instroom van studenten in de opleiding forensische geneeskunde.

Nathalie van der Voort, teamleider forensische geneeskunde: ,,De deelnemers zijn leergierig en enthousiast. Onze ervaren forensisch artsen vinden het leuk hun kennis over te dragen en jonge artsen enthousiast te maken voor het vak.”

Jordy en Ashni, beiden basisartsen van GGD Haaglanden, hebben zich aangemeld voor het vooropleidingsregister.  Jordy: ,,Tijdens de opleiding geneeskunde is het credo dat je moet genezen, het leven beter moet maken. Je krijgt niet mee wat er na de dood gebeurt. Als arts in opleiding maak je kennis met alle specialismen, behalve met forensische geneeskunde. Maar ik heb meer waardering voor het vak gekregen. Forensisch artsen werken hard en verdienen meer aandacht dan ze nu krijgen.”

Ashni: ,,Een van de leuke dingen aan forensische geneeskunde is dat ik in de hele regio werk en bij allerlei mensen over de vloer kom. Soms staat de woonkamer van een overledene vol mensen en soms is er niemand. Het is mooi om op deze manier een klein stukje van iemands leven mee te krijgen. Nu ik word opgeleid voor het beoordelen van valincidenten in instellingen, leer ik hoe ik een volledige schouw moet doen. Ik kijk op een andere manier naar iemands lichaam, mijn blik verbreedt zich. De kwaliteiten die ik ontwikkel als forensisch arts zijn ook nuttig voor andere specialismen. Ik leer mijn voelsprieten uit te steken, zodat ik niet alleen een lichaam maar ook de omgeving meeneem in mijn beoordeling.”

Voor meer informatie, zie kiesvoorforensischegeneeskunde.nl

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter