Bewoners van 96 sociale woningen in de Voorburgse Emmastraat en omgeving willen graag de huizen verduurzamen. Er is echter vooral behoefte aan meer open en directe communicatie met eigenaar, woningcorporatie WoonInvest, en herstel van vertrouwen.
Dat bleek bij een bijeenkomst georganiseerd door het Platform ‘Monumentaal Emma’ in wijkgebouw Oranjehoek. Dit platform zette zich eerder in voor de monumentenstatus van het Emmastraatcomplex onder de naam ‘Geen Sloop Emma’. Het platform bestaat uit bewoners aangevuld met vrijwilligers uit organisaties op het gebied van onder meer de wijk, erfgoed, duurzaamheid en burgerparticipatie.
De toekenning van de gemeentelijke monumentale status, waardoor sloop werd voorkomen, betekent niet dat het platform op wordt geheven. Huizen met een monumentale status kennen minder strikte eisen voor isolatie en de toepassing van hernieuwbare energie (zoals zonnepanelen en warmtepompen) maar het platform wil er op aan dringen om niet te gauw op te geven om het maximaal haalbare na te streven. Het Platform ‘Monumentaal Emma’ wil zich er dus voor inzetten dat de huizen zodanig worden gerenoveerd dat het comfortabel wonen wordt, de energierekeningen betaalbaar worden, en de huizen toekomstbestendig en duurzaam zullen zijn.