Op 6 december kwam wethouder Marcel Belt met een verlaat Sinterklaascadeau voor sport-, wijk-, culturele-, maatschappelijke-, en scoutingsverenigingen en stichtingen. Zij konden bij de gemeente subsidie aanvragen om te verduurzamen. Per jaar trok de wethouder er 15.000 euro voor uit. Met het geld kunnen ze energie besparen, vergroenen en het scheiden en/of opruimen van afval regelen
Klinkt leuk. Alleen ligt het aantal organisaties dat voor de subsidie in aanmerking komt boven de 100. Dan wordt de spoeling wel erg dun. Daar komt nog iets anders bij. Volgens een bericht van de gemeente is het maximum subsidiebedrag afhankelijk van het aantal leden van de vereniging of stichting.
Verenigingen tot 500 leden mogen maximaal 1000 euro aan subsidie aanvragen. Verenigingen met een ledenaantal vanaf 500 tot 1000 leden maximaal 2000 euro en verenigingen met meer dan 1000 leden maximaal 3000 euro.
Leuk bedacht maar buiten (sport)verenigingen hebben de andere gegadigden voor de subsidie helemaal geen leden. Of kent u een wijkvereniging, een culturele instelling of een maatschappelijke organisatie dan wel een stichting met ‘leden’?
Hoe er subsidie aangevraagd kan worden zonder ‘leden’ maakt de gemeente niet duidelijk. Desgevraagd kon een woordvoerster ook geen uitsluitsel geven. Dat zou op zijn vroegst ergens komende week kunnen.
Nadat hier bezwaar is gemaakt komt een nader antwoord doch dat gaat alleen over stichtingen. Erkend wordt dat die geen leden kennen. De subsidie wordt dan verleend op basis van het aantal ‘deelnemers’. Wat er met stichtingen gebeurt die geen ‘deelnemers’ kennen blijft onvermeld.
Nu zal het toch wel zo zijn dat de subsidieregeling in een verordening is vervat. Een stuk opgesteld door deskundige ambtenaren (inclusief juristen) en geaccordeerd door B&W. Zou daar dan niemand bedacht hebben dat het hanteren van de definitie ‘leden’ wel eens tot verwarring/problemen zou kunnen leiden?
Willen gloreren met een subsidieregeling is makkelijk. Het ware beter eerst de inhoud op orde te hebben.