Waarom zou je naar ’Goede tijden, slechte tijden’ of The Bold and the Beautiful kijken als je van de Vlietland-soap kunt genieten?
De niet-zo-korte inhoud: er mogen volgens het bestemmingsplan recreatiewoningen worden gebouwd op Vlietland, maar de projectontwikkelaar heeft een ander plan. Het college van B&W gaat daar graag in mee. Een belangengroep komt daartegen in verzet. Het college schrijft daarover een brief aan de gemeenteraad en krijgt een zeer stevige tik op de vingers van de Commissaris van de Koning door de onjuistheden die in die brief over de provincie Zuid-Holland worden gezegd.
De belangengroep doet een beroep op de Wet open overheid (WOO) om stukken uit het Vlietlanddossier openbaar te krijgen. Het college wringt zich in allerlei bochten om vooral geen stukken openbaar te hoeven maken.
De gemeenteraad stelt een begeleidingsgroep in om een second opinion over de wijzigingsplannen te laten opstellen. Een echt instellingsbesluit ontbreekt en het blijkt niet een second opinion te zijn maar een third (of zelfs fourth?) opinion te zijn. Er wordt uit die groep gelekt en daar moet de burgemeester dan weer onderzoek naar laten doen.
De burgemeester lijkt het verder maar lastig te vinden dat er belangengroepen zijn die gebruik maken van de WOO. Het principe van actie – reactie lijkt hem onbekend: gestuntel aan de kant van het college leidt juist tot een nog steviger vastbijten door de belangengroep in dit dossier.
Deze groep weet ook de weg naar Provinciale Staten te vinden waar de Statenfracties wakker worden geschud. Na een brief van de gedeputeerde aan het college om meer informatie over dit dossier slaat het college terug met een brief aan de gedeputeerde. De inhoud daarvan in normaal Nederlands: bemoei je met je eigen zaken.
Ja, de relatie tussen de gemeente Leidschendam-Voorburg en de Provincie Zuid-Holland is nog nooit zo goed geweest!
In de tussentijd vergadert de gemeenteraad niet in het openbaar over het dossier Vlietland. Sommigen zeggen zelfs dat de gemeenteraad informeel hierover in het geheim vergadert, wat toch echt iets anders is en wat de gemeenteraad natuurlijk nooit zou doen.
De second opinion wordt openbaar gemaakt en met andere nu openbare stukken wordt het gestuntel (‘Oeps!’) ook op papier duidelijk. De belangengroep zegt binnenkort met nog meer onthullingen te komen.
Dat is pijnlijk voor het college dus ik schat in dat de burgemeester het bij zijn nieuwjaarstoespraak tranen trekkend over verbinding gaat hebben, dat het belang van de één haast per definitie strijdig is met het belang van de ander en dat het daarom voor een college wel erg lastig is in deze tijd om nog te besturen. Daarna heffen we na het wegpinken van het bestuurlijke traantje samen het glas.
In 2024 gaat de soap verder! De kans is groot dat de projectontwikkelaar uiteindelijk gewoon het glas kan heffen en kan bouwen. De verantwoordelijk wethouder zal er hooguit met een ‘Foei! Niet meer doen!’ vanaf komen, maar waarschijnlijker is dat ze wordt geprezen dat ze de bouw van 222 recreatiewoningen heeft mogelijk gemaakt. ‘Oeps!’ zou een ambtenaar dan gezegd kunnen hebben.
In maart 2026 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen.
(Frank Rozenberg)