Drinkwaterbedrijf Dunea kampt met tekorten aan water. Er is sprake van een ‘hoog urgente situatie’. Dat heeft de onderneming de provincie laten weten. De reservecapaciteit is onder 5 procent gezakt terwijl die eigenlijk 10 procent of meer moet zijn. Dat is vooral een probleem bij grote schommelingen in de vraag naar water. Bijvoorbeeld door droogte, de vakantie, minder aanvoer rivierwater, onderhoud, problemen bij andere waterbedrijven.
Dunea heeft het tekort becijferd op 9,6 miljoen kubieke meter water. Dat wil men opvangen door
= meer waterwinning in duingebied Berkheide (tussen Wassenaar en Katwijk): 5,5 miljoen kubieke meter,
= aanboren nieuwe bronnen en gebruik nieuwe technieken: 5 miljoen kubieke meter.
Beiden zijn echter pas rond 2030 beschikbaar. In de tussentijd wil Dunea op grotere diepte water winnen in het duingebied Meijendel (2 miljoen kubieke meter) en meer water inkopen bij andere waterbedrijven (1,5 miljoen kubieke meter). Daarnaast rekent Dunea op waterbesparing bij de klanten.
Dunea is ook op zoek naar nieuwe waterbronnen: oppervlaktewater, brak grondwater, zeewater. Rivier- en duinwater zal daar in de toekomst mee gemengd gaan worden. Dat vergt echter investeringen in transportleidingen en zuiveringstechnieken.
Het waterbedrijf noemt tien ‘knelpunten’ waar men nu in de relatie met gemeenten, provincie en rijk mee te maken heeft: verkrijgen vergunningen; snelheid besluitvorming; waterverdeling; lozen concentraat waterzuivering; bescherming waterbronnen; tekort aan menskracht en kennis; een visie en strategie inzake drinkwater; regierol provincie; ruimtelijke inpassing drinkwatervoorzieningen; ontbreken nationaal plan waterbesparing.