De toekomst van de Dorpskerk in Leidschendam ziet er niet goed uit. De eigenaar, Protestantse gemeente Leidschendam, verwacht de kerk binnen vijf jaar te moeten afstoten. Dat blijkt uit het zogenoemde ‘kerkenpaspoort’ dat de gemeente samen met de eigenaren van dertien keken binnen de gemeente heeft opgesteld.
Over de Dorpskerk staat daar: ‘Vanwege de stijgende energiekosten en teruglopende kerkbezoek heeft de Protestantse gemeente Leidschendam voor de moderne Kruisheuvelkerk gekozen. De Dorpskerk wordt weliswaar maar 3 à 4 keer per maand voor diensten (maximaal 50 bezoekers) gebruikt en moet inkomsten genereren als trouw locatie. De protestantse gemeente Leidschendam geeft zelf aan dat de concurrentie met het gemeentehuis als trouw locatie te groot is waardoor zij naar verwachting binnen 5 jaar de kerk moeten afstoten’.
De kerk aan de Delftsekade 7 in Leidschendam stamt uit 1653.
Over de toekomst van de Kruisheuvelkerk (Burg. Roeringlaan 6 Leidschendam, gebouwd in 1962) meldt het paspoort dat die er redelijk goed uit ziet. In kerk wordt 1 keer per week een dienst georganiseerd met maximaal 150 bezoekers. Intensiever verhuur/gebruik en verduurzamen zal de kerk helpen om de vergrijzing en de toenemende energieprijzen te weerstaan. De Protestantse gemeente Leidschendam geeft zelf aan dat de kans redelijk groot is dat de Kruisheuvelkerk over 10 jaar nog als kerk in gebruik is.
Een andere kerk waaronder in het paspoort zorgen worden geuit is de Franse kerk in Voorburg (Franse Kerkstraat 24, gebouwd 1729, protestant). De toekomst ziet er ‘matig’ uit. In de kerk wordt er nu 1 keer per week een dienst georganiseerd met maximaal 50 bezoekers. ‘De kerk zou intensiever en duurzamer gebruikt moeten worden om de vergrijzing en toenemende energieprijzen te weerstaan. De Franse kerk staat open voor verhuur geeft zelf aan dat de kans matig tot redelijk groot is dat zij over 10 jaar nog als kerk in gebruik is’, zo staat er te lezen.
‘Redelijk’ is de toekomst van de Laurentiuskerk in Stompwijk (Dr. van Noortstraat 86, gebouwd 1872, katholiek). Het paspoort: ‘Na een uitgebreide restauratie wordt er nu 1 keer per week een mis georganiseerd met maximaal 100 bezoekers voor de zondag. De kerk zou intensiever gebruikt moeten worden om de vergrijzing en toenemendeenergieprijzen te weerstaan. De Parochie Petrus en Paulus geeft zelf aan dat de kans redelijk groot is dat zij over 10 jaar nog als kerk in gebruik is’.
Over andere kerken meldt het paspoort dat de toekomst er goed uit ziet, en dat ze zeker nog tien jaar zullen voortbestaan Dat zijn:
= De parochie van de Verrezen Christus (Fonteynenburghlaan 36 Voorburg, gebouwd 1963, katholiek),
= Het vrijzinnig centrum de Hoeksteen (Rozenboomlaan 119 Voorburg, gebouwd 2009, protestant),
= Heilige Petrus en Pauluskerk (Sluiskant 29 Leidschendam, gebouwd 1880 katholiek),
= Christus Koningkerk (Br. Ingenhoeslaan 4 Voorburg, gebouwd 1965, protestant),
= Heilige Martinuskerk (Oosteinde 56 Voorburg, gebouwd 1893, katholiek),
= Oude kerk (Herenstraat 77 Voorburg, gebouwd 1511, protestant),
= Trinity Church (Gruttolaan 19 Leidschendam, gebouwd 1966, baptisten).
Over de toekomst van twee kerken meldt het paspoort dat er geen gesprek is geweest met de kerkleiding. Dat zijn de Onze lieve vrouwe & Paus Cyrilluskerk (Burg. Sweenslaan 5 Leidschendam, gebouwd 1960, koptisch) en de Koreaanse kerk (Prinsenhof 8 Leidschendam, gebouwd 1973, methodisten).
Er zijn ook kerken die niet aan bod komen in het paspoort zoals: Hulp&Heilkerk Schakenbosch Leidschendam, Koninkrijkszaal Jehova Getuigen Leidschendam, Jezus geeft rust-kerk Van Horvettestraat Voorburg, Onze lieve vrouwe ten hemelopnemingkerk Laan van Nieuw Oosteinde Voorburg.