Nieuws
Iepziekte waart rond

Veel iepenbomen in Leidschendam-Voorburg zijn aangetast door iepziekte. Dit is een schimmelziekte waardoor iepen verdrogen en afsterven. Zieke iepen worden zo snel mogelijk gekapt om besmetting van gezonde iepen te voorkomen. Dat heeft de gemeente bekend gemaakt. De zieke bomen staan onder andere langs de Monseigneur van Steelaan Voorburg, op de hoek Prinses Beatrixlaan/David Klemanlaan Voorburg en in Leidschendam in het binnengebied in de wijk De Heuvel en in de wijk Prinsenhof bij de laagbouw.

‘Ziet u, of heeft u op uw eigen grond een (vermoedelijk) zieke iep? Ga dan niet zelf aan de slag, maar neem contact op met de gemeente.U herkent een zieke iep aan de bladeren die verwelken. Ze worden eerst geel en dan bruin. De bladeren verschrompelen, maar blijven aan de boom. Soms vallen ze er massaal af. In een vergevorderd stadium drogen hele takken uit. Uiteindelijk verdort de boom en sterft af’.

Een zieke iep mag niet zomaar gekapt worden, aldus de gemeente. ‘Dit moet door deskundigen worden gedaan om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Dat geldt ook voor het afvoeren en verwerken van (dood) iepziek hout (stam, takken, wortels). Bent u eigenaar van, of ziet u een (vermoedelijk) zieke iep in Leidschendam, Stompwijk of Voorburg? Bel dan zo spoedig mogelijk naar de gemeente: 14 070, of maak een melding via het meldformulier op de website van de gemeente. De betreffende iep wordt dan gecontroleerd door de gemeentelijke groenspecialisten. Wordt de iepziekte geconstateerd, dan ondernemen zij (als de boom op privégrond staat in overleg met de eigenaar) verdere actie’.

‘De iepziekte is een besmettelijke ziekte die zich snel kan verspreiden. Daarom is in de Algemene plaatselijke verordening (APV) opgenomen dat er voor deze bomen geen vergunningsplicht geldt en ze zo snel mogelijk verwijderd worden’.

Een agressieve schimmel veroorzaakt de iepziekte. Hele kleine zwarte kevers, de iepenspintkevertjes, verspreiden de schimmel. De sporen van de schimmel zijn plakkerig en hechten zich aan de kevertjes die op en in de iepen leven. De ziekte is zeer besmettelijk: iepenspintkevers kunnen van zieke naar gezonde iepen vliegen en zo de sporen van de schimmel meenemen. Iepen die naast elkaar staan hebben meestal wortelcontact. De schimmel verspreidt zich ook via dit wortelcontact van de geïnfecteerde boom naar aangrenzende bomen.

De kevers vreten aan gezonde twijgen en brengen de sporen van de schimmel in de ‘wondjes’ van de iep. De boom verweert zich hiertegen door de besmette houtvaten af te sluiten. Hierdoor wordt de sapstroom tussen de wortels en de boom verstoord. Aangetaste twijgen en takken krijgen geen voedingsstoffen en water meer. De bladeren worden geel, daarna bruin en vallen vervolgens af. Aan het eind van een aangetaste tak blijven dikwijls verdorde blaadjes hangen: de ‘vaantjes’. Gedurende de zomer breidt de verwelking zich verder uit in de kroon. Meestal is aan het eind van de zomer de hele boom verdord en sterft af.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com