Van de bijna 38.000 huishoudens in de gemeente, heeft 8,4 procent schulden (3167 huishoudens). Die belopen gemiddeld 37.393 euro. Dat hebben gemeenteraadsleden te horen gekregen op een bijeenkomst over schuldhulpverlening, georganiseerd door de gemeente.
Vorig jaar kreeg de gemeente 3112 signalen over schulden van inwoners. Die signalen kwamen vooral van zorgverzekeraars, woningcorporaties en energiebedrijven. Bij de Kredietbank Nederland, waar de gemeente mee samenwerkt, meldden zich 143 inwoners. Van hen werd in 117 gevallen een hulpverleningstraject ingezet. De Kredietbank ziet het aantal melders overigens stijgen.
Zo’n 75 procent van de inwoners met schulden melden zichzelf bij de gemeente om hulp. Van hen is 40 procent tussen 25 en 45 jaar oud; nog eens 40 procent tussen 45 en 65 jaar. In driekwart van de gevallen gaat het om alleenstaanden. De gemeente constateert wel dat tweeverdieners, mensen met werk en jonge mensen zonder financiële reserve aankloppen vanwege schulden.
Er melden zich ook steeds meer (zelfstandige) ondernemers. Hun gemiddelde schuld is 80.594 euro. Oorzaken zijn een dalende omzet, naweeën van de coronaperiode, slechte financiële administratie. Zestig procent van hen wordt geholpen met een Bbz-krediet (bijstand voor zelfstandigen).
In Leidschendam-Noord werkt de gemeente op proef met Jongeren perspectief fonds: een organisatie die jongeren tussen 18 en 27 jaar met schulden gedurende twee jaar helpt die problemen op te lossen en een nieuwe start te maken. Deze groep heeft vaak geen vaste full-time baan/inkomen waardoor ‘normale’ schuldhulpverlening moeilijk is. De proef loopt komend jaar af. De gemeente moet nog een kosten/baten afweging maken en bezien of het project mogelijk breder in de gemeente wordt ingezet.