De impasse rond het plan om 222 recreatiewoningen te gaan bouwen in natuur- en recreatiegebied Vlietland duurt voort. Een debat in de gemeenteraad, eerder deze week, heeft daar geen verandering in gebracht. Sterker nog, de hete aardappel ‘wel of niet bouwen’ werd doorgeschoven naar de provincie Zuid-Holland. Provinciale- en Gedeputeerde Staten moeten het maar oplossen.
Steen des aanstoots vormt een voorstel van ChristenUnie om de 222 woningen niet in Vlietland maar in Stompwijk neer te zetten. Goed voor de natuur in Vlietland en goed voor Stompwijk. Op verzoek van de gemeenteraad werden de betrokken partijen gevraagd te reageren. De provincie bij monder van gedeputeerde Anne Koning (PvdA) gaf aan wel iets te zien in nader onderzoek. De pachter van Vlietland (eigendom van de provincie), RCV, wees de idee van ChristenUnie af. Dat deed ook ontwikkelaar DLR.
Geconfronteerd met de reacties gaven B&W aan dat de provincie het gewenste onderzoek zelf maar moest oppakken. De gemeente, op wiens grondgebied Vlietland ligt, kon niets want RCV en DLR hebben de bouwrechten. En een uit 2005 stammend bestemmingsplan geeft hen recht op het bouwen. Aldus wethouder Bianca Bremer (GBLV).
Nu verschuilt deze bestuurder zich al langer achter anderen daar waar het gaat om knopen doorhakken inzake het bouwplan. Eerst achter juristen die beweerden dat de gemeenteraad het bouwplan niet meer kon tegenhouden. Vervolgens achter de provincie die de bebouwing mogelijk maakte middels eigen beleid en overeenkomsten met RCV en DLR. En nu achter RCV en DLR zelf. Met hun ‘nee’ tegen het voorstel van ChristenUnie is een kostbaar onderzoek ‘kansloos’, aldus Bremer. ‘En wij doen geen onderzoek naar iets dat kansloos is’.
Het is diezelfde wethouder die jaren terug al een wijziging van het bestemmingsplan aankondigde waardoor de gedachte 222 woningen allemaal laagbouw moeten worden en niet meer, zoals eerder gedacht, voor de helft in hoogbouw vorm zouden moeten krijgen. Die wijziging heeft zij echter nog steeds niet bij de gemeenteraad neergelegd. Laatste voorspelling: dit najaar.
Dat de wethouder het kennelijk niet aandurft het stuk bij de gemeenteraad in te dienen en het op een stemming aan te laten komen, heeft te maken met de verdeeldheid in de lokale politiek. Coalitiepartijen VVD en GBLV willen de 222 woningen ‘gewoon’ in Vlietland. Hun partner, D66, twijfelt.
Gemeenteraadslid Alexander Hielkema gaf in de gemeenteraad aan dat het voorstel van ChristenUnie ‘meerdere positieve kanten’ heeft. Hij noemde het ‘zonde’ als er geen verdere verkenning werd gedaan naar de uitvoerbaarheid. Ook sprak hij over ‘een mooi plan’.
De zaak is niet in het coalitieakkoord VVD, GBLV, D66 geregeld en daarmee een ‘vrije’ kwestie. D66 heeft dus de mogelijkheid een afwijkend standpunt in te nemen. Dat zal het einde van de coalitie betekenen. Van de andere kant kan D66 electoraal baat hebben bij een breuk op ‘Vlietland’.
In de gemeenteraad is de oppositie tegen het bouwen in Vlietland. Dat zijn 14 van de 35 zetels. VVD en GBLV hebben er 16. D66 met vijf raadsleden bepaalt welke kans de balans uitslaat.
Zo ver is het allemaal nog niet. Vooralsnog wordt het dossier-Vlietland van het ene naar het andere bord geschoven; nu dus naar de provincie. Niemand wil er de vingers aan branden. In Provinciale Staten lijken de partijen die een nader onderzoek zouden willen naar het alternatieve bouwplan, in de meerderheid (32 van de 55 zetels). Binnen Gedeputeerde Staten (VVD, BBB, GroenLinks/PvdA en CDA) kan de VVD voor stampij zorgen.
En dan is daar nog de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH). Die oordeelt over vergunningaanvragen van DLR. Onlangs wees men zo’n aanvraag af vanwege de aanwezigheid van de (beschermde) boommarter in Vlietland.
Volgens direct betrokkenen is dat slechts een topje van de ijsberg. In Vlietland zitten nog veel meer beschermde diersoorten. Er per dier moet DLR aantonen dat het bouwplan geen nadelige effecten heeft dan wel dat men voldoende maatregelen neemt om het dier te ontzien. Het gaat dan onder andere over wezel, bunzing, zeven soorten vleermuizen en roofvogels. Ecologische onderzoeken uit 2021 gelden niet meer en moeten allemaal overnieuw gedaan worden.
Voor het bouwplan moeten duizenden bomen sneuvelen. Ook daarvoor is vergunning nodig. Het bouwplan veroorzaakt extra neerslag van stikstof. Ook hierbij moet er een vergunning gevraagd en verkregen worden.
Organisaties als de Vrienden van Vlietland en AVN hebben al aangegeven per geval bezwaar- en beroepsprocedures te zullen aangrijpen om een en ander tegen te houden. Inclusief een gang naar de rechter. Met dit alles zijn jaren gemoeid.
En dat alles nog los van het onderzoek dat de provincie nu mogelijk gaat starten naar het alternatief van ChristenUnie. Ook dat zal zijn tijd vergen, zeker als RCV en DLR dwars blijven liggen en men op het Raadhuis in Leidschendam ook niet van plan is con amore mee te werken.
Benieuwd op welk bord het dossier-Vlietland straks weer beland. Mogelijk bij de kiezer, in maart 2026: gemeenteraadsverkiezing.