Onlangs presenteerde de gemeente Leidschendam-Voorburg de Koersnotitie Omgevingsvisie. Het doel is helder: de gemeente wil vooruitkijken naar 2050 en zich voorbereiden op de uitdagingen en kansen van de toekomst. Een belangrijk speerpunt is het realiseren van 5000 nieuwe woningen tegen 2040 en 6000 tegen 2050, met een focus op verdichting en hoger bouwen. Eén van de locaties voor woningbouw is het OV-knooppunt NS-Station Voorburg. Een visie voor het Stationsplein is noodzakelijk.
Nieuwe woningen op de juiste plek
De randen van het Stationsplein bieden volop ruimte voor duurzame transformatie, zonder dat hoogbouw hier wordt opgedrongen. Het politiebureau aan de Parkweg (dat binnen afzienbare tijd niet meer in gebruik zal zijn), de Onze-Lieve-Vrouwe-ten-Hemelopnemingskerk met pastorie en het verzamelkantoor Voorhaghe kunnen volgens ons uitstekend worden omgebouwd voor woonfuncties. Door te renoveren, passend bij de schaal van de omgeving. Het braakliggende terrein naast WZH De Sonnenruyter, is een ideale plek voor ouderenhuisvesting. Dit bevordert de doorstroming op de woningmarkt.
Het Stationsplein verdient meer
Wij geloven dat het Stationsplein veel potentie heeft om een levendig gebied te worden. De huidige aanblik, met 9 afstervende eiken en bouwhekken rond het terras van restaurant Miss Jones, kan beter. Een pilot voor vergroening kan het plein nieuw leven inblazen en kan de ecologische verbinding met Park Sonnenburgh versterken, terwijl het door de inwoners zo gekoesterde tuincentrum behouden blijft. De bestaande gebouwen op natuur-inclusieve wijze transformeren, met groene gevels en groene daken tot 30 meter hoog, biedt ruimte voor insecten en parkvogels.
Rijksbeschermd dorpsgezicht en hoogbouw
Het College van B&W heeft een vergunning verleend voor de verhoging van het Holiday Inn-gebouw tot bijna 35 meter. Hierdoor ontstaat een precedent dat nieuwe bebouwing deze hoogte gaat volgen. Geef aan dat dit een uitzondering is. Direct naast het beschermde dorpsgezicht van Voorburg geeft de Koersnotitie ruimte om tot 60 meter hoog te bouwen, wat zou kunnen leiden tot een woontoren van 20 verdiepingen. Dit is onverenigbaar met de historische kleinschalige, culturele en groene identiteit van het Huygenskwartier. Wij pleiten ervoor dat nieuwe gebouwen aansluiten bij het straatbeeld van de Herenstraat en het Westeinde. Met aan de Stationsplein-zijde een maximale hoogte van 22 tot 30 meter.
Buiten de stad bouwen
Daarnaast is ook te kijken naar de optie buitenstedelijke woningbouw. Bijvoorbeeld in Stompwijk binnen de rondweg en grenzend aan de bestaande bebouwing kunnen nieuwe buurten verrijzen Dit zou honderden, misschien wel duizend woningen kunnen opleveren. Zo krijgt Stompwijk, dat al jaren stil staat in inwonertal, nieuwe woningen en broodnodige bedrijvigheid, wat essentieel is voor een bloeiende middenstand.
Lange termijn
Breng de infrastructuur voor auto’s, treinen en HOV ondergronds (Huygenstunnel) tezamen met ruimte voor fietsenstallingen, parkeren, logistiek en innovatieve toepassingen zoals ondergrondse landbouw. Creëer bovengronds een groene long die hittestress vermindert, voor Leidschendam-Voorburg, en de Binckhorst. Verbind daarna het nieuw aan te leggen ‘Hofwijck’s bos’ ecologisch met Park Sonnenburgh, Opa’s Veldje en de Broekslootzone.
Oproep aan de gemeente
Het stationsgebied vraagt om een doordachte visie die niet alleen oog heeft voor verdichting, maar vooral ook voor de leefbaarheid en een kans om onze rijke cultuurhistorische omgeving verder uit te bouwen. Beperk de bouwhoogte van de randen van het Stationsplein tot 22-30 meter. Trek de bouw van woningen in de OLVTH-kerk en het braakliggende terrein de Sonnenruyter vlot. Laat het Holiday-Inn hotel de spreekwoordelijke uitzondering op de regel zijn (35m). Hef het taboe op buiten stedelijk bouwen op, en ga serieus kijken naar de mogelijkheden om woningen te bouwen bij Stompwijk. Op deze manier creëren we een toekomst waarin nieuwe woningen hand in hand gaan met het behoud van het laagbouwkarakter Voorburg.
(Judith Geelen en Joost Heuvelink)