Nieuws
CDA wil nadere informatie over toekomst ‘De Emma’

CDA-fractievoorzitter Ron van Duffelen wil van het college van B&W nadere informatie over de toekomst van 96 sociale woningen in de Voorburgse Emmastraat en omgeving. Dit naar aanleiding van een publicatie van Vlietnieuws dat woningcorporatie WoonInvest de woningen wil verkopen en dat er asbest in de panden is aangetroffen. Van Duffelen heeft de volgende vragen:

= Is het college bekend met de mogelijke verkoop door WoonInvest van woningen in het Emmastraatcomplex?

= Zo ja, wat is de reactie van het college op dit voornemen?

= Wat is de betekenis van de mogelijke verkoop van sociale woningen in het Emmastraatcomplex voor de bewoners en hoe borgt het college hun leefomgeving?

= Hoe beschouwt het college de participatie over de renovatie van de woningen in het Emmastraatcomplex en is het college bereid hieruit lessen te trekken?

= Hoe verhoudt de verkoop van woningen in het Emmastraatcomplex zich tot de aanwijzing als gemeentelijk monument?

= Is de voorgenomen verkoop door WoonInvest in overeenstemming met de voorwaarden uit de Woningwet en van de Autoriteit woningcorporaties en past deze binnen de prestatieafspraken tussen de gemeente en de woningcorporaties?

= Leidt de verkoop van woningen in het Emmastraatcomplex tot onttrekking aan de sociale woningvoorraad? Zo ja, wat is het college voornemens hiertegen te doen?

= In de situatie dat verkoop de woningen aan de sociale woningvoorraad onttrekt: wat is daarvan de betekenis voor de sociale woningbouwopgave voor onze gemeente? Hoe is het college voornemens deze onttrekking te compenseren?

= Is het college op de hoogte van de mogelijkheid sociale huurwoningen te behouden door een bewonerscorporatie op te richten? Zo ja, hoe staat het college hier tegenover en is het college bereid het proces voor het instellen van een bewonerscorporatie te faciliteren? Zo nee, waarom niet?

= Is er contact geweest met het Cuypersgenootschap (dat zich inzet voor behoud van bouwkundig erfgoed, red.) over de mogelijke verkoop van woningen in het Emmastraatcomplex door WoonInvest? Zo ja, op welke wijze meent het genootschap dat met gefaseerde renovatie met behoud van sociale woningbouw kan worden uitgevoerd?

= Indien de vorige vraag positief is beantwoord: Is het college bereid uitvoering te geven aan de zienswijze van het Cuypersgenootschap?

= Zijn voor de renovatie van de sociale huurwoningen in het Emmastraatcomplex subsidies beschikbaar? Zo ja, welke subsidies zijn dat en welke bijdragen leveren zij in de kosten van renovatie?

= Is het college voornemens maatregelen te treffen om de verkoop van sociale woningen door woningcorporaties te verbieden, of in ieder geval te stoppen? Zo nee, waarom niet? = Waarom is er nu pas een asbestinventarisatie uitgevoerd, terwijl WoonInvest eerder plannen tot sloop/nieuwbouw had en nu kiest voor renovatie?

= Heeft de gemeente regels voor asbestinventarisatie in woningen van woningcorporaties?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter