Nieuws
Toekomstbestendig bouwen loont

Toekomstbestendig bouwen loont. Per grondgebonden woning kan een financieel voordeel van 8600 tot 13.050 euro ontstaan. Dat blijkt uit een studie die de bureaus Rebel en Arcadis voor de provincie hebben gedaan.

Bij toekomstbestendig bouwen gaat het om zeven thema’s: energie, hergebruik materialen (circulair), opvang effecten klimaatverandering (klimaatadaptief), gezonde leefomgeving, natuur/groen, duurzame mobiliteit, besparing drinkwater.

In de studie is uitgegaan van een grondgebonden woning van 145 vierkante meter en een bouwer die zo gunstig mogelijk (kostenoptimaal) wil bouwen. Verder zijn de minimale eisen volgens het bouwbesluit gehanteerd.

De kosten per woning lopen uiteen van ruim 63.000 tot ruim 84.000 euro. Het gaat van om zaken als investeringen in energiebesparing, gebruik van hout in plaats van steen/beton, laadinfrastructuur voor de auto, maatregelen om drinkwater te besparen, filters voor beter binnen klimaat, extra groen. In het gebied rond de woning zal geïnvesteerd moeten worden in laadinfrastructuur voor de auto’s, wadi’s (opvangplekken regenwater), extra groen en geluidwallen.

Opgemerkt wordt dat niet elke woningeigenaar die investeringen zal kunnen opbrengen. De kosten zijn ‘volledig’ berekend in de studie, de baten zijn ‘voor zo ver mogelijk’ becijferd. Die baten zijn onder meer: lager energieverbruik, minder productie nieuwe bouwmaterialen, minder en schoner autogebruik, minder schade door klimaatverandering, minder investeringen in drinkwaternet vanwege besparing, betere gezondheid door beter binnenklimaat en meer groen. De becijferde baten ontstaan pas op termijn: 30 tot 75 jaar.

Uit de berekeningen blijkt dat het bouwen van toekomstbestendige appartementen (gerekend is met 100 vierkante meter) niet lonend is. Daar moet per woning 5100 tot 7400 euro ‘bijgelegd’ worden.

De provincie wil de uitkomsten gebruiken bij het verder promoten van toekomstbestendig bouwen. Het is overigens voor het eerst dat er zo’n studie in Nederland is gedaan.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com