De gemeenteraad wil anders gaan vergaderen. Burgers krijgen de mogelijkheid om bij zogenoemde ‘beeldvormende’ vergaderingen actuele onderwerpen aan te dragen, die niet op een agenda staan. Daarvoor wordt een soort ‘inloop’ gecreëerd. Daarentegen wordt het spreekrecht van burgers bij agenda-onderwerpen geconcentreerd bij vergaderingen van commissies uit de gemeenteraad, niet meer bij gemeenteraadsvergaderingen zelf. In de gemeenteraad krijgen inwoners daarentegen wel de mogelijkheid in te spreken over moties die ‘vreemd aan de orde’ (van de agenda) door raadsleden worden ingediend.
De plannen zijn uitgewerkt door een werkgroep waarin leden van alle fracties in de gemeenteraad zaten. Het vergadersysteem – acht rondes van vergaderingen (commissies en raad) per jaar – blijft bestaan. Bij vergaderingen van commissies uit de gemeenteraad komt wel ruimte om politieke vragen te stellen over onderwerpen die niet op de agenda staan, krijgen wethouders de kans mededelingen te doen en wordt de stand van zaken rond moties en amendementen besproken.
De zogenoemde 10-minutendebatten in de gemeenteraad vervallen. Voorstellen van B&W die niet in een commissie van de gemeenteraad zijn besproken (zogenoemde hamerstukken) worden altijd een bespreekpunt in de gemeenteraad.
Het systeem van spreektijden voor fracties en B&W voor vergaderingen wordt gehandhaafd. De aparte spreektijdenregeling voor interrupties en de antwoorden daarop vervalt. Dat wordt meegewogen in de totale spreektijd. De starttijd van vergaderingen, nu 19.30, vervalt ook. Dat kan betekenen dat vergaderingen eerder beginnen.
Het zogenoemde presidium (beraad van fractieleden exclusief éénmansfracties) wordt omgevormd tot agendacommissie waarin alle fracties vertegenwoordigd zijn. Het opstellen van een agenda wordt zaak van de griffie.
Verder is bepaald dat zogenoemde commissieleden, raadsleden die alleen in commissies optreden, voortaan ook schriftelijke vragen aan B&W mogen stellen. Dat was tot nu toe beperkt tot feitelijke vragen.