Stel, u woont in het Voorburgse Huygenskwartier. Elke keer als u via uw mobiele telefoon een wifi-signaal zendt wordt dat, zonder dat u dat weet, geregistreerd. En dat niet door een provider, nee door een onderneming die Bureau RMC heet. Een bedrijf uit Amsterdam dat zich naar eigen zeggen bezighoudt met smart retailing.
Nu doet Bureau RMC dat niet voor de lol. Men doet dat in opdracht van de gemeente. Al sinds juli 2017. Ze doen dat niet alleen bij inwoners, ze doen het ook bij toevallige bezoekers van het Huygenskwartier. Dit alles 365 dagen per jaar, 24 uur per dag. Informatie die per half uur, per dag, per week, per maand, per jaar wordt vergaard.
U wist dat niet als bewoner? Dat klopt. De bezoekers weten het ook niet. U noch hen is ooit iets meegedeeld, noch gevraagd. U noch hen konden er bezwaar tegen maken dat de gemeente ervan op de hoogte werd gesteld dat ‘men’ in het Huygenskwartier was, hoe lang, hoe vaak en in welke straten.
De gemeenteraad wist ook van niets. Ook die is vooraf niet om toestemming gevraagd, zelfs niet over het contract met Bureau RMC. Een overeenkomst voor 3,5 jaar; die moet toch een lieve duit gekost hebben. En dus in een begroting zijn verwerkt.
In maart 2018, toen het ‘spioneren’ al negen maanden aan de gang was, kregen de leden van de gemeenteraad een Jaaroverzicht Huygenskwartier. Daarin werd het ‘passantentelsysteem’ – het alles verhullende etiket dat het Raadhuis gebruikt om ‘big brother’ te kunnen spelen – genoemd.
Let wel: genoemd. Dus geen verdere uitleg over hetgeen zich achter deze term verborg. En dan nog: welk raadslid leest er een Jaaroverzicht Huygenskwartier waarin, als het goed is, alleen zaken staan die betrokkene al lang wist.
Toch waren er mensen buiten het Raadhuis die er wel van af wisten. Mensen van het Ondernemersfonds Huygenskwartier, de wijkvereniging Oud-Voorburg, de Stichting Mooi Voorburg, de directie van de Voorburgse musea en een stel onroerendgoedmagnaten.
Maar die hielden allemaal hun mond dicht. Vonden het kennelijk niet nodig vragen te stellen bij de toelaatbaarheid van dit spionagesysteem en de privacy van inwoners en bezoekers van het Huygenskwartier.
Het besluit tot inschakeling van Bureau RMC werd door het vorige college van B&W genomen. De combinatie GBLV, D66, PvdA en GroenLinks. Zeker de laatste drie partijen werpen zich ook landelijk op als de grote beschermengelen van de privacy van burgers.
Lokaal telt dat kennelijk niet. De geheimzinnigheid die rond het geheel is betracht wijst er echter op dat men donders goed wist dat het allemaal niet in de haak was.
Maar ja, men was er kennelijk zo geil op het Huygenskwartier op te stuwen in de vaart der volkeren dat men dat belangrijker vond dan het beschermen van de belangen van de eigen inwoners en de bezoekers van het gebied.
En wat levert het spionnetje spelen nu op? Dat er op basis van de verzamelde gegevens geconcludeerd kan worden dat er wekelijks 35.000 passanten in het Huygenskwartier komen.
Wat een openbaring. Er liggen genoeg onderzoeksrapporten die aangeven dat het daarbij vrijwel uitsluitend om Voorburgers gaat die er voor het doen van hun dagelijkse boodschappen in de AH of Hoogvliet komen.
Waarmee maar weer eens bewezen is dat het Huygenskwartier niets bijzonders is, hoe graag de lokale politici en hun aanhang dat ook willen geloven. Dromen waarvoor zij kennelijk geen middel ongebruikt laten. Mag ik een teiltje?