Mening
Blog: ‘Klimaatakkoord, nou en?’

Er ligt een Klimaatakkoord. Er komt zelfs een Klimaatwet. De kranten staan er vol van. Je bent ervoor of je bent ertegen. Je kunt er iets mee, of niet. Maar waar hebben we het eigenlijk over? Als voorzitter van de Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg wil ik wel eens weten wat ons gemeentebestuur hiermee gaat doen. Wie gaat het uitvoeren? En hoe gaan ze onze inwoners hierbij helpen? Want eerlijk gezegd: sommige inwoners lopen nu echt harder dan ons gemeentebestuur….

Doel van het Klimaatakkoord is om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Dat is al een flinke tijd aan de gang, zo sinds 1950. Alleen wisten we het toen nog niet. Inmiddels weten we steeds meer. Dat klimaatverandering niet alleen maar leuk is (‘lekker, warme zomers’) maar ook schade veroorzaakt en geld kost. Hevige regenbuien, schade door overstromingen. Landbouwgewassen die straks niet meer in Nederland kunnen groeien. Dijken die moeten worden opgehoogd. Schepen die niet meer kunnen varen door droogvallende rivieren. Nieuwe ziektes die naar Nederland komen. Enzovoort.

Daarom hebben regeringsleiders van 192 landen in 2015 besloten de klimaatverandering aan te pakken. Het Klimaatakkoord dat er nu ligt is de Nederlandse uitvoering van die internationale afspraak. Het is geschreven door veel ministeries en overheden, maar ook door industrie- en milieu-organisaties. Nederland Polderland, nietwaar? Er ligt nu een akkoord met 600 maatregelen (!). In 2050 moeten al die maatregelen uitgevoerd zijn. Daarvoor hebben we dus 31 jaar de tijd. Dat is maar goed ook, want het betekent dat huizen zonder aardgas gebouwd moeten worden, dat industrie anders moet produceren, dat auto’s geen schadelijke uitlaatgassen meer hebben. En dat wij, als burgers, ook meer moeten doen.

Wij? Dus ook in Leidschendam-Voorburg? Ja, het Klimaatakkoord geldt voor iedereen. Het gemeentebestuur staat nu voor de taak om het Klimaatakkoord voor Leidschendam-Voorburg in te vullen. En liefst snel, want het kabinet stelt nú veel geld beschikbaar. En dat geld hebben we hard nodig om in onze gemeente echt aan de slag te kunnen. Er ligt al een Duurzaamheidsplan, maar gaan we daar ook concreet invulling aan geven?

In het collegeakkoord had men nog de mond vol van duurzaamheid. Nu zien we echter alleen wethouder Astrid van Eekelen als het om duurzaamheidsinitiatieven gaat. Waar zijn het CDA en CU/SGP, met hun lijfspreuk van ‘rentmeesterschap’. Waar is de PvdA, in het vorige college nog zo actief op duurzaamheid? En durft de VVD door te pakken als straks landelijk een CO2-heffing en rekening rijden voor de automobilist wordt ingevoerd?

Wethouders, laat jullie zien. Zeker als we van het geld van het rijk willen profiteren zullen jullie je nú moeten melden. Vooraan staan bij de kassa. Gemeentebestuur: er staat jullie wat te doen. Mag ik jullie een paar suggesties meegeven?

Maak snel een analyse wat het ‘Klimaatakkoord’ betekent voor Leidschendam-Voorburg. Overleg met gemeenten in de regio / Metropoolregio Rotterdam Den Haag over gezamenlijke aanpak en subsidieaanvragen. Stel overzicht op van alle subsidiemogelijkheden én de voorwaarden, zodat inwoners weten waar ze aan toe zijn. Maar alsjeblieft: hou de subsidie-aanvragen voor onze inwoners eenvoudig.

Maak een plan per wijk hoe in 2050 alle woningen van het gas af zijn. En: stel subsidies beschikbaar voor koop- én huurwoningen om deze woningen goed te isoleren. Neem dit op in prestatieafspraken met de woningcorporaties. Enne…. Vergeet de woningen met een Vereniging van eigenaren niet.

Het hele gemeentelijke wagenpark moet elektrisch worden, geef het goede voorbeeld. Stimuleer datzelfde voor zoveel mogelijk auto’s in onze gemeente. En vergeet natuurlijk de fietsers niet. Beloon ze met snellere doorrijroutes en beter afgestelde verkeerslichten voor fietsers.

En tenslotte: de maatregelen moeten betaalbaar en haalbaar zijn. En daarmee bedoel ik: voor onze inwoners. Het kabinet heeft nu geld beschikbaar. Maar wacht niet af. Begin nu al met subsidies uit te schrijven. Voor woningeigenaren als ze hun woning voorzien van zonnepanelen en/of een warmtepomp. Voor inwonerscollectieven die gezamenlijk bijvoorbeeld zonnepanelen willen aanschaffen. Betrek de inwoners dus. Nu al.

Kortom, wethouders en Gemeenteraad, er is werk aan de winkel. Maak een plan, maar doe er niet te lang over. Het wiel is al in veel gemeenten uitgevonden. Leg je oor te luisteren, beter goed gejat dan slecht bedacht! Gemeente, in naam van een duurzame toekomst, doe open die poort en ga aan de slag.

(Marjan van Giezen, Voorzitter Stichting Duurzaamheid Leidschendam-Voorburg)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com