Burgemeester Tigelaar heeft vrijdag onder grote belangstelling in Museum Swaensteyn de tentoonstelling “Rijk in Eenvoud . Albert van Essen & Aad de Heij: Architectuur in Voorburg” geopend. In zijn toespraak noemde de burgemeester het aanzien van de woningen en andere gebouwen die architect Van Essen en kunstenaar De Heij tussen 1925 en 1940 ontwierpen uniek en onderscheidend, bijdragend aan een sfeervol stadsbeeld.

Van Essen had als architect een geheel eigen stijl, waarin hij een indrukwekkend oeuvre opbouwde van maar liefst 550 werken. In de jaren ’20 en ’30 ontstonden er alleen in Voorburg al meer dan honderd. Hierdoor wist Van Essen zijn stempel te drukken op de vormgeving van villa’s, landhuizen en herenhuizen. Hij ontwierp en restaureerde niet alleen gebouwen in Voorburg, maar ook op andere plaatsen in Nederland, zoals villa’s in onder andere Wassenaar, Hillegom, Hilversum en Aerdenhout.

Van Essen kon snel en efficiënt werken door het gebruik van zorgvuldig ontworpen standaard bouwelementen. Hij was een ambachtelijk vakman met oog voor detail die voornamelijk werkte voor welgestelde opdrachtgevers, beleggers, scholen, banken en de Protestantse kerk. Van Essen liet zich inspireren door de architectuur van de Nieuwe Haagse School, de bekende ‘jaren dertig architectuur’, en ontwierp zowel het gebouw zelf als het interieur, een zogenaamd Gesamtkunstwerk. Hij wist zich onder andere te onderscheiden door elementen van de Amsterdamse School aan zijn gebouwen toe te voegen.

De gevelstenen en beeldhouwwerken die Van Essen opnam in zijn gebouwen werden allemaal ontworpen en vervaardigd door de Voorburgse kunstenaar Aad de Heij (1899- 1973). De Heij volgde zijn opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In een ogenschijnlijk eenvoudige, strakke vormentaal wist De Heij de architectuur van Van Essen te verrijken.

De tentoonstelling “Rijk in Eenvoud” in Museum Swaensteyn toont aan de hand van nooit eerder getoonde originele schetsen, bouwtekeningen, sculpturen én interieurstukken een helder beeld van de manier waarop Van Essen en De Heij te werk gingen in het Voorburg van de jaren ’20 en ‘30. De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Ernst Manger, architect. Bij de tentoonstelling wordt een korte documentaire vertoond.  (foto’s Ap de Heus)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter