Activiteiten
Speciale activiteiten tijdens Open Monumentendag

Op Open Monumentendag, zaterdag 14 september, worden er een aantal speciale activiteiten georganiseerd. Hier een overzicht:

– Huygens’ Hofwijck

Om 10.00 uur vindt hier de opening van Open Monumentendag plaats door wethouder Astrid van Eekelen met muziek van Jachthoorn Blaasgroep Waalsdorp.

In samenwerking met Sport & Welzijn is er een speciaal programma voor kinderen: ‘Beleef het verleden’ met oud- Hollandse spellen, zoals hoepelen, beuningen, kegelen en touwtje springen. Daarnaast kunnen bezoekers kruiden determineren en zijn er oud-Hollandse bordspellen. U kunt ook een Delfts Blauw bordje met een molentje, een tulp of een ander ontwerp, kleuren. Er is een ontmoeting met Constantijn én zoon Christiaan Huygens mogelijk evenals een speurtocht met hondje Geckie.

De dag wordt afgesloten met een concert van kamermuziekensemble Manzana Musica in de Pronkzaal.

– Museum Swaensteyn

U kunt genieten van de tentoonstelling Terra Viva met bijzondere werken zoals een hemelbed in de Mariannekamer, kunstzinnige aureolen rondom de beelden van Termote en een visuele presentatie van het liggende jongetje van Mauve.

Herkenbaar zijn de ontwerpen, schetsen en uitwerkingen van architect Albert van Essen in de tentoonstelling ‘Rijk aan Eenvoud’. Net als zijn geestverwanten van de Nieuwe Haagse School streefde de Voorburgse architect Van Essen (1890-1967) het ideaalbeeld van totaalkunst na. Dat heeft geleid tot een reeks cultuurhistorisch waardevolle landhuizen, openbare gebouwen en plekken van plezier. Architect Ernst Manger heeft een boek gemaakt over deze bijzondere man en zal van 11.30-12.15 uur een lezing geven over Albert van Essen en zijn werk.

Muziekoptredens van het trio Tre Canneti en Leonardo Vaillante.

– Huize Swaensteyn

In Huize Swaensteyn wordt de documentaire ‘Romeinen aan de Vliet’ van Jacques van Herten en Desi Goudman vertoond en is de eerste presentatie van ‘De Romantische Limes’ te zien. In het begin van onze jaartelling was Voorburg de Romeinse stad Forum Hadriani. De resten daarvan bevinden zich onder grond van Park Arentsburg en omgeving. Bovendien zijn er restanten van het Kanaal van Corbulo op verschillende plekken in Voorburg en Leidschendam.

Tussen 10.00-16.30 uur: doorlopend rondleidingen.

Om 11.00 uur presenteert de Historische Vereniging Voorburg (HVV) op de binnenplaats haar nieuwste boek over ‘de gewone man in de 17e eeuw’.

Tussen 10.00-13.00 uur: Fotoshoot ‘Beleef je trouwdag opnieuw’. Iedereen die kan aantonen hier het ja-woord te hebben gegeven mag op de foto. Kinderen, kleinkinderen, trouwjurken en hoge hoeden zijn van harte welkom.

– Neher laboratorium

Het verhaal van de beroemde caféstoel 214 stamt uit 1841 waarin Michael Thonet op verzoek van de Oostenrijkse prins Clemens Metternich een stoel ontwierp. Hiervoor werd massief hout gebogen en vervaardigde Thonet een stoel die in 6 onderdelen uit elkaar genomen kon worden. Deze stoel werd al gauw het symbool van de Weense koffiehuiscultuur.

Jessica Melis van Atelier 1312 Antiek Restauratie geeft uitleg over het restaureren van zo’n stoel. Sylvia van Ruyven van Alcea Mat en Handwerk toont het matten van een zitting van een Thonet stoel. Er is informatie aanwezig over het ontstaan van deze beroemde stoel.

– Raadhuis in Leidschendam

Tussen 10-16.30 uur doorlopend rondleidingen

Tussen 14-16.30 uur Fotoshoot ‘Beleef je trouwdag opnieuw’. Iedereen die kan aantonen hier het ja-woord te hebben gegeven mag op de foto. Kinderen, kleinkinderen, trouwjurken en hoge hoeden zijn van harte welkom.

Tussen 15-17.00 uur treedt de Big Band Straight Life van St Caecilia drie keer op.

In de stand van de Historische Vereniging Voorburg (HVV) – naast de Oude Kerk in het oude centrum van Voorburg – is informatie te verkrijgen over historisch Voorburg. Om 11.00 uur presenteert de vereniging op de binnenplaats van huize Swaensteyn haar nieuwste boek over ‘de gewone man in de 17e eeuw’. Het boek is na de presentatie in de stand van HVV te koop.

Zoals ieder jaar staat Stichting Mooi Voorburg met haar tent bij de dorpspomp op de hoek van de Herenstraat en de Van Schagenstraat in Voorburg. Als onderdeel van de viering van het 60-jarige jubileum van de stichting werd het wapen van Voorburg in Park Middenburg teruggebracht in de vorm van een prachtig bloemenmozaïek. Tijdens Open Monumentendag zal door Stichting Mooi Voorburg om 14.00 uur een Monumentenbordje van Middenburg worden onthuld.

De Vereniging erfgoed Leidschendam staat met een stand op het kerkplein (Sluiskant, Leidschendam) voor de Petrus en Pauluskerk. Op dit plein vinden oud-Hollandse spelen plaats.

In de stand van de Archeologische Werkgroep Leidschendam-Voorburg – naast de Oude Kerk in het oude centrum van Voorburg – is informatie te verkrijgen over deze werkgroep.

In de dubbele stand van Stichting Historisch Genootschap De Blauwe Tram op de hoek van de Herenstraat en de Kerkstraat in Voorburg is veel informatie te verkrijgen over de Blauwe Tram. Er zijn boeken, foto’s en ansichtkaarten over spoor en tram te verkrijgen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter