Nieuws
Intentieverklaring theaters ingetrokken

De top van het Veur Theater in Leidschendam heeft de handtekening onder een intentieverklaring om met Theater Ludens uit Voorburg één organisatie te gaan vormen, ingetrokken. Dat stelt de voorzitter van het bestuur van Theater Ludens, Ernst Ford.

Ford en zijn collega bij het Veur Theater, Ron van der Meer, tekenden op 3 juni de verklaring ‘Samenwerking theaters Ludens en Veur’. Daarin werd gesproken over een dit najaar te starten samenwerking die medio juni zou moeten leiden tot de vorming van één organisatie met twee podia. Op 16 juli informeerde verantwoordelijk wethouder Astrid van Eekelen de gemeenteraad.

Het Veur Theater kiest er voor om naast Ludens te blijven voortbestaan, net als nu het geval is, aldus Ford. Op de vraag wat dit nu concreet voor hem en Theater Ludens betekent stelt hij: ,,B&W en de gemeenteraad zijn in deze leidend. Daar ligt het initiatief. Niet bij het Veur Theater.’’

B&W gaan voor de samenwerking binnen één organisatie. De gemeenteraad zal op dinsdag 10 september over de zaak vergaderen. Ford: ,,Wij wachten de discussie in de gemeenteraad af. We willen eerst duidelijkheid wat de gemeenteraad wil. Daarna kunnen we verder praten met de andere partijen.’’

Ford zegt ‘het vermoeden’ te hebben dat een meerderheid in de gemeenteraad B&W zal steunen in de vorming van één theaterorganisatie met twee podia. ,,Dat wordt nog een hele uitdaging. Hoe gaan we dat invullen? We zullen moeten discussiëren over de mogelijkheden en de valkuilen. Voor eind december moet er duidelijkheid zijn of het wel of niet kan. Daarover zullen we moeten praten. Ook met het Veur Theater.’’

Indien de gemeenteraad er voor kiest om beide theaters naast elkaar te laten voortbestaan, dat zal Theater Ludens zich daarbij neerleggen, aldus Ford. ,,Dan gaan we niet pruttelen. Het betekent dat er meer tijd wordt genomen. Daar schik ik me in. Maar dan willen we wel geld om het uit te voeren.’’

Vanuit de top van het Veur Theater is al te verstaan gegeven dat het bestuur, als B&W en de gemeenteraad vasthouden aan de idee van één organisatie medio 2020, opstapt en zo het theater als het ware ‘vrij’ geeft.

Ford blijkt niet onverdeeld gelukkig met die optie, ook al zou Theater Ludens zo het Veur Theater als het ware in de schoot geworpen krijgen. ,,Ik sta daarbij niet te juichen. Het continuïteit geven aan het Veur Theater wordt dan een hele grote hobbel. Dat moeten we heel goed bekijken en bespreken. Denk aan de samenwerking met de mensen. Ook het Veur Theater draait op vrijwilligers. Ik kan me voorstellen dat het theater in zo’n situatie de eigen kleur houdt. En dat kan best de huidige kleur zijn.’’

Bij het naast elkaar voortbestaan van beide theaters verlangt het Veur Theater een jaarlijkse gemeentelijke subsidie van 48.500 euro. Nu krijgt men geen subsidie omdat het Veur Theater als commerciële organisatie werkt. Theater Ludens ontvangt, als culturele hotspot binnen de gemeente, wel subsidie (190.000 euro).

Wethouder Van Eekelen wil komen tot één organisatie met twee podia om de onderlinge concurrentie van beide theaters een halt toe te roepen: een concurrentiestrijd die leidt tot dubbele programmering, extra uitgaven en een uitholling van Theater Ludens. Zij is bereid een subsidie van 300.000 euro per jaar te gaan geven.

Indien de twee theaters naast elkaar blijven bestaan is de wethouder per jaar meer kwijt: 325.000 euro (subsidie voor Veur Theater en hogere subsidie voor Theater Ludens om uitholling te voorkomen).

Er wordt gesproken over samenwerking tussen beide theaters omdat zij alle twee noodlijdend zijn. Zonder subsidie moet het Veur Theater sluiten; Theater Ludens kan de verliezen niet meer met eigen vermogen opvangen en moet dus ook extra geld krijgen. Of snijden in de programma’s hetgeen niet strookt met het zijn van ‘culturele hotspot’.

Eind vorig jaar besloot de gemeenteraad het Veur Theater 20.000 euro te geven om te overleven. Dat werd gekoppeld aan ‘Een onderzoek uit te voeren naar de wenselijkheid en consequenties van een structurele subsidierelatie met Veur Theater. Dit onderzoek moet de basis vormen
voor een discussie binnen de raad over het huidige cultuurbeleid (met betrekking tot theater) en vormt de input voor eventuele aanpassingen van het cultuurbeleid en de nieuw vast te stellen Cultuurvisie’.

Dat onderzoek is feitelijk niet gedaan. In plaats daarvan zijn beide theaters gaan praten over samenwerking. Mocht dat niet lukken en het bestuur van het Veur Theater opstappen dan bestaat er het voornemen om Theater Ludens in samenwerking met de bibliotheek de programmering voor het Veur Theater te laten verzorgen. Dat past ook in de idee om de bibliotheek in Leidschendam te verhuizen van het Fluitpolderplein naar het Damcentrum. Daar zit het Veur Theater (Damlaan).

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter