B&W bezien of sociale woningbouw ruimtelijk, maatschappelijk en economisch gewenst en haalbaar is in de gemeente. Dat blijkt uit antwoorden van wethouder Juliette Bouw op vragen van PvdA-fractieleider Jochem Streefkerk.
De studie is naar verwachting begin 2020 klaar. Dan moet ook blijken wat de bijdrage van te bouwen sociale woningen kan zijn op het tekort aan dit soort woningen, wat er nodig is om dat te bereiken en hoe lang dat gaat duren. De zaak komt vanavond in een commissievergadering van de gemeenteraad aan de orde.
Bouw verklaarde eerder dat B&W voor 2025 nog 750 sociale woningen willen realiseren. Daarvan waren er 285 al gepland door het vorige college van B&W. Private partijen zouden er 300 moeten realiseren.
De oplevering van 48 sociale woningen aan de Rijnlandlaan in Voorburg wordt voor het eerste kwartaal van 2021 voorzien. In datzelfde kwartaal moet gestart worden met de ontwikkeling van bedrijfsterrein Overgoo in Leidschendam, indien mogelijk meteen met de bouw van 130 sociale woningen. Voor De Star Leidschendam is de bouw van 107 sociale woningen voorzien. Er loopt nu een studie naar de haalbaarheid daarvan. Indien het kan wordt de bouwstart in 2023 voorzien.
De wethouder stelt vast te houden aan de 750 voor 2025 maar stelt dat de gemeente afhankelijk is van derden. Er wordt wel gezocht naar nieuwe bouwlocaties op gemeentegrond. Over plekken en aantallen woningen wil Bouw niets kwijt gezien de onderhandelingspositie van de gemeente en om gesprekken met omwonenden nies extra moeilijk te maken.
Bouw verwijst verder naar de Omgevingsvisie en het Omgevingsplan die de gemeenteraad in 2021 zouden moeten bespreken. Daarin moet ook aangegeven worden welke ruimte er nog is voor sociale woningbouw in de gemeente.