De situatie bij de politie is ‘onacceptabel’. De regionale eenheid Den Haag, waar ook het korps in Leidschendam-Voorburg onderdeel van uitmaakt, komt nu al ruim 400 man tekort. Dat zal ook komend jaar zo zijn. Ook in 2021 en volgende jaren is er een substantieel tekort aan politiemensen.

Dat heeft de Haagse burgemeester Johan Remkes, mede namens 27 collega’s waaronder Klaas Tigelaar uit Leidschendam-Voorburg, aan het kabinet geschreven. Volgens Remkes is de veiligheid in het geding, ook van politiemensen zelf. Grote landelijke gebieden moeten ‘bediend’ worden met één auto.

Het gaat echter niet alleen om openbare orde en veiligheid, ook bij de opsporing van strafbare feiten is er sprake van een ernstig capaciteitstekort. Feitelijk werkt de politie onder de zogenoemde ‘kernbezetting’. Remkes spreekt over ‘een dieptepunt’ als het gaat om de onderbezetting.

Er zijn een aantal oorzaken aan te wijzen zoals de opgeschroefde beveiliging na de moord op advocaat Derk Wiersum, protesten van boeren en bouwers, bestrijding van terrorisme en radicalisering, aanpak van ondermijning. Dat alles kost veel menskracht en gaat ten koste van blauw op straat.

Van de andere kant kost het opleiden van nieuwe agenten veel tijd. De opleidingen kunnen ook maar een bepaald aantal mensen aan. De korpsen kunnen nieuwe agenten ook niet allemaal tegelijk opnemen.

De openingstijden van politiebureaus zijn al aangepast, er worden meer vrijwilligers ingezet, er worden mensen van buiten ingehuurd, er wordt nog meer samengewerkt. Met partners als de gemeenten worden taken verdeeld. De politie blijft ook vaker weg bij overleggen en vergaderingen. Vergunningen voor evenementen die veel politie-inzet vergen worden niet of nauwelijks meer afgegeven.

Toch helpt het allemaal niet. Politiemensen krijgen geen rust meer binnen de roosters. Zo is ook geen herstel meer mogelijk, bijvoorbeeld na het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis.

Remkes pleit voor het snel doorvoeren van tijdelijke maatregelen. Hij noemt: inhuur van externe toezichthouders en handhavers; meer cameratoezicht; herbezinning op de taken van de politie. Bij dat laatste punt noemt Remkes over beveiliging van personen, bewaken van de Haagse rechtbank, beveiligen van ambassade’s, inzet bij demonstraties en evenementen, taken bij de uitvoering van het vreemdelingenbeleid. (foto politie)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter