De nieuwjaarsbijeenkomsten gaan weer beginnen. Gemeenteraadsleden, wethouders komen dan opeens weer heel graag bij de diverse organisaties langs om met elkaar het glas te heffen op het nieuwe jaar. De Nieuwjaarsrecepties van de politieke partijen zijn zonder uitzondering positief. ‘Fantastisch jaar gehad’, ‘Heel veel gerealiseerd’, ‘Onze stempel gedrukt op’.
Maar is dat ook zo? De Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg kijkt met gemengde gevoelens terug op 2019. Niet dat we over gebrek aan aandacht hoefden te klagen. We haalden regelmatig de media. Maar hoeveel aandacht we ook vroegen voor een duurzamer gemeente, er werd veel beloofd, maar weinig gegeven. Heel weinig politieke fracties hebben iets bereikt als het gaat om duurzaamheid.
De gemeenteraad? Alleen D66 heeft ons uitgenodigd iets te komen vertellen over onze wensen op het gebied van duurzaamheid. Het college? We hebben alleen de wethouder voor duurzaamheid gezien, Astrid van Eekelen. Verder niemand, niente, nada. Geen wethouder Groen, geen wethouder Economie, geen burgemeester.
Ook kwam er in 2019 geen extra geld voor duurzaamheid. Ja, er was al een subsidie op duurzame energie. En die wordt in 2020 voortgezet. Maar alleen voor isolatie en voor groene daken. Maar ja, hoeveel groene particuliere daken kan een gemeente hebben, met vooral rijtjeshuizen en appartementen? Geen extra fonds of budget voor de energietransitie in onze gemeente. Ondanks de 140 miljoen die we in 2020 voor de verkoop van de Eneco-aandelen lijken te ontvangen. Wel een halve belofte dat de gemeenteraad van B&W in het voorjaar 2020 ‘hier nog eens naar te zullen kijken’….
Kom op, gemeenteraad en B&W. Laat 2020 geen verloren jaar worden, nu klimaatverandering steeds zichtbaarder wordt. Ook in onze gemeente, met de droge zomers, de wateroverlast , de daling van de grondwaterstand. En de eindeloze hoosbuien in het najaar. Start nú met de energietransitie, nu er extra geld binnenkomt vanuit Eneco. Geld dat Eneco heeft verdiend door de verkoop van fossiele energie aan onze inwoners. Betaald door onze inwoners. Laten we dat geld tenminste deels besteden aan een leefbare toekomst voor onze toekomstige inwoners, onze kinderen en kleinkinderen.
Onze inwoners willen wel. Een oproep om locaties te melden voor goede plekjes voor een extra boom, leidde tot heel veel positieve reacties en suggesties. En echt niet alleen voor de eigen voordeur. Kinderspeelplaatsjes, kale pleintjes, opgebroken wegen, etcetera. Een hele lijst, die we begin volgend jaar aan het College gaan aanbieden. Om het jaar goed te beginnen.
Maar gemeenteraad en B&W, ook jullie kunnen het jaar 2020 goed beginnen. Compenseer elke nieuwjaarsbijeenkomst met een boom erbij in onze gemeente. Welke politieke fractie, organisatie of ondernemer doet mee? Wie nodigt de Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg uit op jullie nieuwjaarsbijeenkomst om aan ons zo’n toekomstbestendige boom aan te bieden? Wij zullen hiervoor in overleg met de gemeente een mooi en duurzaam plekje zoeken, dat beloven wij u. Wij komen heel graag langs, en heffen dan met u het glas op een duurzaam 2020. Ik wacht uw uitnodigingen in spanning af. Tot ziens in 2020!
(Marjan van Giezen, voorzitter Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg)