Nieuws
D66 wil regels voor besteding Enecogeld

De gemeenteraad moet regels opstellen voor de besteding van 140 miljoen euro die de gemeente dit jaar binnen krijgt uit de verkoop van aandelen in energiebedrijf Eneco. Zo moet voorkomen worden dat het geld besteed wordt aan allerlei zaken waar de inwoners niet veel aan hebben.

Dit heeft D66-fractieleider in de gemeenteraad, Jacco van Maldegem, geopperd. Hij heeft het vervat in een formeel initiatiefvoorstel dat hij aan zijn collega’s voorlegt. Er zou in februari over gesproken moeten worden in de gemeenteraad.

,,De urgentie zit ‘m niet in zo snel mogelijk geld uitgeven, maar in verstandig omgaan met die zilvervloot. Dan profiteren inwoners niet alleen nu, maar ook in de toekomst van de Eneco-verkoop’’, aldus Van Maldegem. Hij verwijt de coalitiepartijen VVD en CDA, alsmede oppositiepartij GBLV dat zij nu al voor Sinterklaas spelen door aan te geven waar het geld aan uitgegeven zou moeten worden.

De D66-voorman wijst erop dat de gemeente straks 2 miljoen euro per jaar minder in kas krijgt omdat met de verkoop ook het dividend dat men jaarlijks van Eneco kreeg, wegvalt. Dat gat moet so wie so gedicht worden. Eerder stelde D66 al voor het geld te gebruiken om de schulden van de gemeente af te betalen waardoor de jaarlijkse last voor rente en aflossing eveneens uit de boeken verdwijnt.

Van Maldegem wil Enecogeld in een soort investeringsfonds storten van waaruit initiatieven van burgers, ondernemers en organisaties die de gemeente en alle inwoners vooruit helpen, worden gesteund middels leningen tegen een lage rente.

B&W rekenden in de begroting 2020 tot nu toe met 80 miljoen euro aan opbrengst uit de Eneco-verkoop. Wethouder Jan-Willem Rouwendal wil in het voorjaar met voorstellen komen over de besteding van het geld.

Eerder gaf hij aan het bedrag in de reserves van de gemeente te willen storten. Met de renteopbrengst zou dan het wegvallen van Eneco-dividend gecompenseerd kunnen worden. Hogere reserves zou ook hogere investeringen mogelijk maken en tekorten kunnen afdekken zodat bezuinigingen die burgers en ondernemers treffen, voorkomen kunnen worden.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter