Nieuws
Nieuw subsidiesysteem al weer op de helling

Het nieuwe subsidiesysteem dat de gemeente vorig jaar invoerde, gaat al weer op de helling. Dat blijkt uit een brief van wethouder Jan-Willem Rouwendal aan de gemeenteraad.

Het nieuwe systeem voorzag in zogenoemde subsidietafels. Organisaties moesten aan die tafels per onderwerp zelf het beschikbare subsidiebedrag gaan verdelen aan de hand van de activiteiten die zij aanboden. Voorheen diende elke organisatie apart een aanvraag bij de gemeente in.

Het nieuwe systeem werd voor de subsidieverdeling 2020 toegepast. Volgens Rouwendal werd er echter te laat mee gestart waardoor er ook te laat akkoorden werden bereikt en de uitvoering niet op tijd kon starten. Bovendien voldeden de gemaakte plannen niet aan de ambities.

De deelnemende partijen hebben zich tegen nieuwkomers gekeerd. Volgens hen leidt dat alleen maar tot onrust. Bovendien kunnen nieuwkomers een deel van de gelden voor de deelnemende partijen inpikken. De deelnemende partijen willen ook niet jaarlijks met plannen hoeven te komen om subsidie te krijgen. Plannen zouden twee jaar moeten gelden. Wel moet de gemeente aan alle subsidietafels dezelfde eisen stellen en het proces beter sturen.

Rouwendal laat nu weten dat er dit jaar toch gewoon volgens plan nieuwkomers mogen meedoen bij de subsidieverdeling voor 2021. Zij moeten zich voor 10 maart melden. De plannen per tafel moeten voor de zomer in concept klaar zijn. De plannen gaan dan wel voor twee jaar gelden. In 2021 doen dus geen nieuwkomers mee voor de subsidieverdeling 2022.

De wethouder geeft geen garanties voor het verkrijgen van een subsidie noch de hoogte ervan. Wel wordt het aantal subsidietafels van vijf naar vier verlaagd. De subsidietafels ‘ruimte voor verschil’ en ‘sociale cohesie’ worden samengevoegd. Tegelijk gaat de gemeente zorgen voor een betere sturing bij de subsidietafels.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter