Nieuws
Besteding subsidie Veur Theater onduidelijk

De Stichting het Veur Theater hoeft de gemeente geen verantwoording af te leggen over de besteding van 20.000 euro aan subsidie die men vorig jaar kreeg. Er hoeft ook geen activiteitenverslag of financiële verantwoording aangeleverd te worden. Op grond van de Algemene subsidieverordening is de stichting van dit alles vrijgesteld.

Dat heeft een woordvoerster van B&W desgevraagd laten weten. De 20.000 euro subsidie voor 2019 kwam er op verzoek van de gemeenteraad. Het geld diende besteed te worden voor promotie en vervangingsinvesteringen.

Voorwaarde bij de vrijstelling voor het afleggen van verantwoording is wel dat het Veur Theater meldt als activiteiten niet doorgaan dan wel in een andere vorm. Wat er met deze meldingen wordt gedaan en welke consequenties eraan verbonden zijn, is onduidelijk.

De Stichting werd in 2014 opgericht met als doel beoefening podiumkunst, onderdak bieden aan culturele activiteiten en culturele activiteiten bevorderen, initiëren en coördineren. Bij de Kamer van Koophandel worden geen jaarstukken gedeponeerd.

Op de eigen website worden wel jaarcijfers genoemd. Daaruit blijkt dat in 2016 en 2017 met verlies werd gedraaid (1482 en 1277 euro respectievelijk) terwijl er in 2018 een winst was van 5187 euro.

Over de bedrijfsvoering van het Veur Theater en de interne organisatie geeft de gemeente geen informatie. Ter plekke zijn vier vennootschappen onder firma (V.o.f.) geregistreerd: Alles naar wens, lunchroom en eetcafé De Heerlijkheid, Theatercafé Camuz en Het Veur Theater. Geen der vier heeft jaarstukken gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

Een v.o.f. is een rechtsvorm waarbij meerdere ondernemers een bedrijf kunnen starten. Het is geen rechtspersoon. De eigenaren zijn zelf aansprakelijk voor eventuele schulden. Een v.o.f. is een zogenaamde personenvennootschap, als tegenhanger van een bv of nv.

Het Veur Theater startte in september 2013 in een van de gemeente gehuurd pand. De initiatiefnemers stonden een commerciële exploitatie voor, zonder subsidie van de gemeente.

Het bestuur van de Stichting wil nu 48.500 euro als subsidie van de gemeente om te kunnen overleven. De lokale politiek wil echter dat het Veur Theater opgaat in één organisatie met Theater Ludens uit Voorburg. Dat theater krijgt wel subsidie van de gemeente.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter