De directies van een handvol basisscholen in Leidschendam hebben aangegeven mee te willen denken over de vestiging van een (kleine) bibliotheek in de school (BOS). Zij eisen echter wel dat er maatwerk wordt geleverd: de bibliotheek moet opgezet worden conform de wensen en mogelijkheden van de individuele scholen.
Dat heeft Harm Smit, directeur van Bibliotheek aan de Vliet, gezegd. Leidschendam-Voorburg kent 21 basisscholen. Een BOS kwam als alternatief naar boven toen bekend werd dat de vestiging van de bibliotheek aan het Fluitpolderplein in Leidschendam gaat sluiten.
De BOS zou met een gevarieerde collectie dichtbij de belevingswereld van het kind het leesonderwijs moeten verrijken. Een deskundige lees/mediaconsulent van de bibliotheek adviseert en ondersteunt de lees/taalcoördinator en het team van de school. Er is zo dagelijks aandacht voor lezen en mediawijsheid via werkvormen, activiteiten en campagnes.
De BOS kost tussen de 45 en 50 euro per jaar per leerling. Scholen zouden 10 euro per leerling bij moeten dragen. Er is nu één BOS in de gemeente: in Stompwijk. Volgens deskundigen hebben scholen geen geld of plek voor de BOS. Bovendien is de werkdruk bij leerkrachten al hoog en hebben scholen veelal zelf al genoeg boeken voor de kinderen.