Nieuws
Gemeente wil met wijkrechters gaan werken

Op het Raadhuis wordt onderzocht of de gemeente met wijkrechters kan gaan werken. Wijkrechters bestaan nu op proef in Den Haag. Het was een initiatief van de rechtbank in de Hofstad.

Bij wijkrechters kunnen mensen terecht voor bijvoorbeeld conflicten tussen buren, conflicten over overlast door buren, conflicten met de woningcorporatie of conflicten tussen de leden van de Vereniging van Eigenaren (VvE).

De wijkrechter komt naar de wijk. En als het nodig is komt hij ook kijken naar de boom, de schutting of het vochtprobleem in de woning. Hij bespreekt samen met beide partijen of men met zijn hulp en advies alsnog tot een oplossing kan komen. De wijkrechter zorgt dat wetten en regels op de juiste manier worden toegepast.

Als tijdens het gesprek (de zitting) het conflict opgelost wordt, worden de afspraken door de wijkrechter op papier gezet en ondertekenen beide partijen de gemaakte afspraken. Komt de partijen er samen niet uit, dan neemt de wijkrechter een beslissing. Dat kan tijdens de zitting of schriftelijk in een vonnis na maximaal vier weken.

Voor behandeling door de wijkrechter geldt een aantal voorwaarden: partijen zijn bereid om samen een oplossing te zoeken voor hun conflict; tenminste één van de partijen dient een aanvraagformulier in bij het bureau De Wijkrechter; de wijkrechter beoordeelt of het conflict voldoet aan de voorwaarden en of deze in behandeling kan worden genomen; partijen zijn bent bereid om na afloop een vragenformulier in te vullen over hun bevindingen met de wijkrechter.

Al één van de partijen een particulier is kost de inzet van de wijkrechter € 40,50. Dat is veel goedkoper dan een gewone procedure op de rechtbank. Informatie van de politie kan ook gebruikt worden in de zaak. De wijkrechter kan de politie ook na afloop informeren over de gemaakte afspraken dan wel zijn uitspraak.

Beide partijen moeten zich houden aan de uitspraak van de wijkrechter en kunnen niet in hoger beroep gaan tenzij ze dat samen afspreken.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter