Nieuws
Ouderensoos blijft toch open

De ouderensoos van welzijnsorganisatie Woej blijft toch bestaan. Een sluiting per 1 maart is afgewend. Dat heeft wethouder Jan-Willem Rouwendal bekend gemaakt. ,,Ik heb de afgelopen dagen overleg gevoerd met de directeur van Woej. Binnen de bestaande budgetten van Woej is ruimte om de ouderensoos voor dit jaar te betalen. De komende periode gaan we ons gezamenlijk inzetten zodat er ook vanaf 2021 een passende voorziening voor ouderen blijft.”

De ouderensoos zou dicht gaan omdat de gemeente er geen subsidie meer voor wilde geven. De soos wordt tien keer per maand gehouden in wijkcentrum De Plint Leidschendam. Zo’n vijftig ouderen tussen 75 en 98 jaar doen er aan mee. Naast oefeningen om hen vitaal te houden worden er spelletjes gedaan en is er een gezamenlijke warme maaltijd. Er is medische begeleiding. De ouderen worden thuis gehaald en weer gebracht.

Nader onderzoek wees uit dat Woej uit voorgaande jaren nog 47.000 euro aan subsidiegeld over had. Formeel had dit teruggegeven moeten worden aan de gemeente. Rouwendal heeft nu toegestaan dat Woej dat geld mag behouden voor het open houden van de soos. De wethouder voldoet daarmee ook aan een oproep van de gemeenteraad om de soos open te houden. Formeel kost die 56.000 euro maar de Woej-directie had al aangegeven dat het met 40 tot 45.000 euro ook kon.

CDA-gemeenteraadslid Stijn Strous reageerde als eerste op het bericht dat de soos open kan blijven: ,,Kwetsbare ouderen moeten kunnen blijven deelnemen aan het sociale leven. Zeker als ze kwetsbaar zijn. Door actief deel te nemen blijf je gezonder en gelukkiger en voorkom je isolement en eenzaamheid. Ik ben blij dat onze opmerkingen in de commissievergadering van de gemeenteraad de wethouder en WoeJ weer bij elkaar heeft gebracht.”

De CDA’er noemt het wel ‘een eerste stap’. Er moeten nu afspraken gemaakt worden over de continuïteit voor de ouderensoos in de komende jaren. ,,Aan het geld hoeft het niet te liggen. In totaal gaat het om ruim 3 miljoen dat beschikbaar is voor dit soort zaken. Met alle andere subsidies ontvangt Woej 2 miljoen aan subsidie. Dat geld heeft nog niet allemaal een bestemming. En met een beetje goede wil en daadkracht van de wethouder en WoeJ kan er ook voor de komende jaren een goede oplossing gevonden.”

Onlangs meldde de Stichting Duivenvoorde zich als kandidaat om de soos over te nemen. Volgens Rouwendal wordt daarover met Woej gesproken. Het gaat dan om de periode na 2020. Oorspronkelijk dacht de wethouder dat de de soos wel weg kon aangezien ouderen ook bij sport- en wijkverenigingen samen konden eten. Daar is hij later van teruggekomen.

De Soos is op maandag en donderdag en in de oneven weken op zondag. Meer informatie: www.woej.nl, tel.  070 – 205 4750, e-mail info@woej.nl

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter