Nieuws
Nieuw onderzoek vervuiling Vlietland

De Randstedelijke rekenkamer moet op verzoek van Provinciale Staten van Zuid-Holland een nader onderzoek gaan doen naar de vervuiling van het water in de Meeslouwerplas, onderdeel van natuur- en recreatiegebied Vlietland. Het gaat daarbij met name om de stort van bagger met asbest, maar ook om de stort van andere zaken in de plas.

Dat heeft een commissie van Provinciale Staten gisteren met 10 tegen 8 stemmen besloten. Gedeputeerde Anne Koning (PvdA) kan met het nadere onderzoek leven. Het provinciaal bestuur wil meehelpen de juiste onderzoeksvragen te formuleren, omdat er al het nodige is onderzocht.

De Gedeputeerde waarschuwde wel voor te hoge verwachtingen. ,,Kan een nader onderzoek alle zorg wegnemen? Ik weet het niet. Komt dan alles boven water? Ik weet het niet. Is de ongerustheid dan weg? Ik weet het niet.’’

Een recent onderzoek van de provinciale dienst EAA gaf aan dat er weliswaar bagger met asbest in de plas terecht is gekomen maar dat het gehalte asbest altijd onder de normen was gebleven. Over de stort van andere zaken – zoals accu’s – kon het EAA geen informatie vinden. ,,De twijfel is er nog’’, aldus gedeputeerde Koning die echter tegelijk zei dat het provinciaal bestuur het volste vertrouwen heeft in het EAA-onderzoek.

Over de eind vorig jaar geconstateerde overschrijding van normen voor zware metalen in het water van de plas zei gedeputeerde Koning dat er regelmatiger gemeten zal worden en op meerdere plekken. Waardoor de normen zijn overschreden is niet bekend. De grond die nu in de plas wordt gestort is volgens haar schoon.

Er zal met het Hoogheemraadschap Rijnland worden gesproken over maatregelen maar en kan pas iets gebeuren als helder is wat de oorzaak van de normoverschrijding is. Op zich is de waterkwaliteit in de plas de laatste vijf jaar verbeterd. Het water is ook veilig voor mens en dier. Er kan ook gewoon in gezwommen worden.

De gedeputeerde gaf aan dat er een onderzoek loopt naar geluidwerende voorzieningen langs de A4 ter hoogte van Vlietland. Er worden meerdere opties bekeken. Met betrokkenen wordt ook besproken wat er gedaan moet worden om Vlietland er weer beter uit te laten zien na de laatste grootschalige boomkap-operaties in het gebied.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter