Nieuws
Hoeveelheid afval per inwoner moet halveren

De hoeveelheid afval die elke inwoner van Leidschendam-Voorburg jaarlijks produceert moet in dit jaar van gemiddeld 209 kilo naar 100 kilo worden teruggebracht. ‘Wij denken dat dit kan als wij ons allemaal, gemeente, inwoners en Avalex, hiervoor inzetten’.

Dat staat in een folder die de gemeente met de titel ‘Nieuw afvalbeleid’ heeft laten maken. Met welke maatregelen de halvering van de hoeveelheid afval per inwoner bereikt moet worden, staat niet in het vouwblad.

In de folder is er aandacht voor het scheiden van afval, de afvalstations van Avalex en het laten ophalen van afval door Avalex.

Over het scheiden van afval wordt opgemerkt dat er gestreefd wordt naar maatwerk per wijk waarbij huizen en flats elk om een andere vorm van inzameling vragen. Daarnaast speelt gezinssamenstelling een rol.

Voor woningen met een tuin wordt gesproken over vier containers: PMD, restafval, GFT en papier. De drie eerstgenoemden zouden om de twee weken geleegd moeten worden, voor papier is dat eens in de vier weken.

Bij flats met een huismeester kan gebruik gemaakt worden van inpandige containers (per afvalsoort) die de huismeester dan buiten zet voor het legen. Bij flats zonder huismeester, portiekwoningen en huizen zonder tuin, zouden ondergrondse containers moeten komen zodat de bewoners ook daar hun afval kunnen scheiden.

Het achteraf scheiden van afval (nascheiding) kan alleen voor PMD en restafval. Op dit moment kan dat echter niet omdat Avalex een contract heeft met een afvalverwerker (Twence) die niet aan nascheiding doet. Dit contract loopt op 31 december 2021 af. Er wordt dus gezocht naar een nieuwe verwerker waarbij nascheiding ook meegenomen wordt.

Overigens wordt met Avalex bekeken of de zomerperiode waarin GFT wekelijks wordt opgehaald kan worden verlengd tot in de herfst vanwege snoeiwerk in de tuin en bladval. Ook wordt besproken om Avalex routes te gaan laten rijden voor het ophalen van klein chemisch afval. (illustratie Ken De Natuur)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter