Nieuws
CDA wil nu toch vuurwerkverbod

Het CDA wil een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk in de dagen voor en na oud en nieuw. Het verkopen van vuurwerk in de gemeente moet ook verboden worden. Wel vraagt het CDA B&W om een feest met oud en nieuw te organiseren waar jong en oud kan genieten van een mooie, door de gemeente georganiseerde vuurwerkshow.

Tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad, vorige week, vroeg CDA-gemeenteraadslid Gijs Dupont B&W alleen nog om ‘actie’ wat betreft vuurwerk. Burgemeester Klaas Tigelaar wilde daarover echter pas een debat voeren als de evaluatie van de jaarwisseling klaar is. Dat is eind februari.

Volgens het CDA zijn de risico’s en hinder voor de omgeving, verwondingen, geluidshinder en gehoorschade, brand en vervuiling door fijnstof en kruit- en metaalresten duidelijk toegenomen. Ook de maatschappelijke kosten voor inzet van politie, brandweer en ambulance die moeten uitrukken en daarbij steeds vaker geweld tegen het eigen personeel moeten ervaren, drukken onevenredig zwaar op de gemeenschap en op onze hulpdiensten.

Het CDA stelt daarom de vraag of de vuurwerktraditie opweegt tegen de bezwaren en de lasten die het veroorzaakt. Het antwoord daarop is: ‘nee’. Recente berichtgeving en rapportages in media en door hulpdiensten bevestigen een beeld waar niemand in Leidschendam-Voorburg gelukkig van wordt.

Het CDA voert deze week een peiling uit onder de inwoners van Leidschendam-Voorburg om het  draagvlak voor een verbod onderbouwen. Het CDA roept de inwoners ook op om via de mail hun mening over een vuurwerkverbod in onze gemeente te geven.

Overigens worden de vuurwerkregels uit de Algemene plaatselijke verordening (APV) gehaald. Dat betekent dat er geen vergunning meer nodig is voor vuurwerk bij evenementen. Een melding bij de Omgevingsdienst Haaglanden volstaat. Ook de vergunning voor vuurwerkverkoop vervalt. De hoge milieu- en brandveiligheidseisen die bij verkoop worden gesteld, zijn genoeg, zo menen B&W.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter