De circa 140 miljoen euro die de gemeente krijgt uit de verkoop van aandelen in energiebedrijf Eneco moeten zodanig besteed worden dat er een hoog maatschappelijk rendement ontstaat, met name voor de lange termijn. Dat heeft wethouder Jan-Willem Rouwendal (financiën) in de gemeenteraad gezegd. Het geld komt in mei binnen.

De wethouder zei verder dat de koper van de aandelen, het Japanse Mitsubishi, het leed moet erkennen dat dit bedrijf Nederlandse dwangarbeiders in de Tweede Wereldoorlog heeft aangedaan. Daartoe wordt via Eneco en het ministerie van buitenlandse zaken druk op de Japanners uitgeoefend.

De Stichting Japanse ereschulden heeft aangedrongen op excuses van Mitsubishi voor wandaden en gruwelijkheden begaan in Nederlands-Indië. Rouwendal waarschuwde tegen te hoge verwachtingen. Volgens hem zijn de Japanners ‘niet scheutig’ in dit soort zaken.

Woordvoerders van vrijwel alle fracties waarschuwden voor het verjubelen van het Enecogeld. Er werd gewezen op eerder door de raad aangenomen moties waarin gepleit werd voor het gebruik van de gelden om duurzaamheidsmaatregelen mee te financieren.

Een voorstel van GBLV om 60 van de 140 miljoen euro terug te geven aan de inwoners middels een uitkering per huishouden werd weggehoond als ‘flauw’, ‘een goedkope truc’, ‘treurig’, ‘triest’, ‘geen manier van politiek bedrijven’, ‘show’, ‘Sinterklaas spelen’, ‘een verkiezingsstunt’.

GBLV bleek uiteindelijk als enige voor de idee die was voortgesproten uit het feit dat B&W in de begroting maar op 80 miljoen euro als Eneco-opbrengst hadden gerekend waardoor er nu 60 miljoen euro ‘over’ was.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter