Nieuws
Gemeenteraad wil meer greep op subsidies

De gemeenteraad wil meer greep krijgen op de subsidies die de gemeente vergeeft. De kaders daarvoor moeten scherper geformuleerd worden. Coalitiepartij VVD gaat met de oppositiepartij GBLV en GroenLinks daar het initiatief toe nemen. CDA, PvdA en D66 staan daar ook niet afwijzend tegenover.

Dat is de uitkomst van een debat in een commissie van de gemeenteraad over de zogenoemde subsidietafels; het systeem van subsidieverdeling dat de gemeente in 2019 invoerde. Bij subsidietafels zitten aanbieders van activiteiten rond een bepaald thema bijeen om de zaak zodanig af te stemmen dat zij uitkomen met een vooraf door B&W bepaald subsidiebedrag.

De partijen in de gemeenteraad willen met name meer invloed bij het bepalen wát er gesubsidieerd wordt. Het ‘hoe’ moet een zaak blijven van de betrokken instanties. De gemeenteraad wil daarnaast meer ruimte voor kleine aanbieders van activiteiten en voor vernieuwing.

Ook wil men een discussie over activiteiten die niet via de subsidietafels zouden moeten gaan maar rechtstreeks door de gemeenteraad besloten zouden moeten worden. Het zou dan moeten gaan om zaken die de gemeenteraad zo waardevol vindt dat er meteen voor meerdere jaren, of blijvend, subsidie voor wordt gegeven.

Verantwoordelijk wethouder Jan-Willem Rouwendal keerde zich niet tegen de wensen van de gemeenteraad. Inmiddels is al wel gestart met de subsidietafels voor 2021. Tot op het moment dat de subsidiebudgetten zijn vastgesteld kan de gemeenteraad daar nog invloed op uitoefenen.

De bestuurder erkende dat de doelen waarvoor subsidie wordt gegeven ‘abstract’ zijn. Hij gaf aan die best samen met de gemeenteraaf scherper te willen maken. Ook liet hij weten dat de uitvoering van het systeem wat hem betreft beter kan. Zo moeten dubbelingen van activiteiten er uit.

Een echte evaluatie van het systeem van subsidietafels wil de wethouder pas in 2021 doorvoeren omdat dan het eerste jaar waarin het volledig werkte (2020) voorbij is. Wel staat al vast dat de cultuurhoek buiten de subsidietafels blijft. Die sector heeft een eigen overleg in het leven geroepen voor de afstemming van activiteiten hetgeen functioneert.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter