Nieuws
Monumentale status kerk in het geding

Steenvlinder, de nieuwe eigenaar van de kerk Onze Lieve Vrouwe Ten Hemelopneming aan de Laan van Nieuw Oosteinde in Voorburg, wil met monumentenzorg en de gemeente gaan praten over de plannen die men met de kerk heeft. Steenvlinder wil er woningen in realiseren. De kerk is een Rijksmonument. Daar mag normaliter niets aan gewijzigd worden.

De ontwikkelaar heeft de kerk, die al twaalf jaar leeg staat, gekocht van de Sint Martinus-parochie. Ook de pastorie naast de kerk is eigendom geworden van Steenvlinder. Volgens de ontwikkelaar wil hij kerk en pastorie behouden. Er zal wel een bouwkundig en cultureel-historisch onderzoek worden gestart. Over de monumentale waarde van beide gebouwen wil Steenvlinder nader beraad.

De ontwikkelaar heeft inmiddels eerste plannen voor het kerkgebouw gemaakt. Die voorzien erin dat het centrale deel van het kerkschip open blijft. Aan weerszijden zouden, gestapeld in ‘dozen’ acht woningen kunnen komen. Voornaamste probleem vormt de lichtinval. De kerk kent alleen enkele smalle gekleurde glas-in-lood ramen.

Steenvlinder neemt tot mei de tijd om ideeën voor de kerk in ontvangst te nemen en te ontwikkelen. Daarna komt men met een plan voor het gebouw. Oplevering van de woningen is voor medio 2023 voorzien. In de tussentijd wil Steenvlinder de kerk ook een tijdelijke bestemming geven. Gedacht wordt aan exposities, podiumkunst, horeca.

Steenvlinder organiseerde gisteren een inloopavond in de kerk. Daar kwamen veel Voorburgers op af, voornamelijk om ‘hun’ kerk nog eens van binnen te zien. Onder hen waren ook veel mensen die vroeger ter kerke ging in de Onze Lieve Vrouwe Ten Hemelopneming. Binnen zijn de kerkbanken, het orgel en de kruisgang nog aanwezig. Het altaar en alles wat daarmee te maken heeft, is weggehaald. Dat gebeurde in het kader van de ontwijding.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter