Nieuws
Provincie machteloos bij vuurwerk

De provincie kan vuurwerkevenementen niet verbieden als de organisator aan wet- en regelgeving voldoet. Dat hebben Gedeputeerde Staten Carla van Viegen, lid Provinciale Staten voor Partij voor de Dieren laten weten in antwoorden op vragen. De laatste twee jaar waren er 105 van dergelijke evenementen in Zuid-Holland. Bij vuurwerkevenementen wordt alleen ‘indien noodzakelijk’ getoetst op ontoelaatbare effecten.

De provincie staat vrij machteloos in de hele vuurwerkdiscussie. Wet- en regelgeving is een zaak van de rijksoverheid. De provincie is verantwoordelijk voor vergunningverlening, toezicht en handhaving. Dat doet de omgevingsdienst van de provincie.

Afhankelijk van de hoeveelheid vuurwerk die wordt afgestoken en het type moet de organisator toestemming vragen of er kan volstaan worden met een melding. In het algemeen wil de provincie er voor zorgen dat het afsteken van vuurwerk de lucht en bodem niet te veel schaadt. Verder zijn geluidoverlast en veiligheid criteria.

Gedeputeerde Staten verwijzen naar landelijke onderzoeken inzake het effect van vuurwerk op lucht, water en bodem. Uitspraken over Zuid-Holland doet men niet. Ook niet inzake geluidoverlast of veiligheid.

Het verbieden van vuurwerk in bepaalde gebieden kan de provincie niet. Dat is een zaak van gemeenten.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter