Nieuws
Sleutelen aan tarieven openbaar vervoer

De 23 gemeenten binnen de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), waaronder Leidschendam-Voorburg, willen medio dit jaar beslissen over wijzigingen in de tarieven openbaar vervoer. Doel is meer reizigers te trekken en zo hogere inkomsten te verwerven. Dat extra geld zou dan in het openbaar vervoer geïnvesteerd moeten worden.

In discussie zijn: een tariefkorting voor reizigers in de daluren; een hoger tarief voor beter openbaar vervoer; het optrekken van de tarieven in de regio Rotterdam naar het Haagse niveau; een apart arrangement voor minima en ouderen; een apart arrangement voor gezinnen.

Het openbaar vervoer scoort nu een zeven of hoger bij de reizigers. Het aantal passagiers stijgt met 3 procent per jaar. Door de bevolkingsgroei komt er extra vraag naar openbaar vervoer, vooral binnen de bebouwde kom. Voor de noodzakelijke investeringen is er echter niet genoeg geld. De rijksuitkering is te laag.

Tot 2025 wordt daarom ingezet op nog betere dienstregelingen; spreiden van reizigers; vervoer op maat in gebieden met weinig vraag naar openbaar vervoer; snellere tram- en busverbindingen; nieuwe technieken van betaling.

Het tarief wordt tot nu toe niet gebruikt als ‘sturingsmiddel’. Dat willen de gemeenten nu wel gaan doen afhankelijk van de kwaliteit van het product en de vraag er naar. Hobbels daarbij: de maatschappelijke discussie die gaat ontstaan; mogelijke vraaguitval; het vervangen van de OV-chipkaart.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter