Het Gymnasium Novum in Voorburg meldt dat er een leerling positief is getest op het corona virus. De leerling en zijn gezinsgenoten zitten thuis in quarantaine. De besmetting is in Noord-Italië opgelopen. Alle leerlingen op het gymnasium en hun ouders zijn geïnformeerd. De school volgt verder de adviezen van de GGD en het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (RIVM) op.

Inzake het corona virus heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Haaglanden, de Haage burgemeester Johan Remkes, een brief over het corona virus aan zijn collega’s gestuurd. De tekst luidt als volgt:

Zeer geachte collega’s,

Nederland heeft op dit moment te maken met het coronavirus (COVID-19). Dit virus is onlangs door de minister voor Medische Zorg en Sport aangewezen als Infectieziekte A. De bestrijding van dit nieuwe virus vindt onder centrale regie van deze minister plaats. Binnen de landelijke kaders en richtlijnen ligt de regionale uitvoering van deze bestrijding bij de GGD, onder leiding van de Directeur Publieke Gezondheid (DPG).

Over de ontwikkelingen op dit vlak en de bijbehorende handelingsperspectieven wordt u blijvend op de hoogte gehouden door de DPG Haaglanden. In de bestrijding van een Infectieziekte A is een aantal bestuurlijke bevoegdheden wettelijk belegd bij de voorzitter veiligheidsregio. Als voorzitter van de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH) hecht ik er daarom aan u ook collegiaal te informeren over de stand van zaken. Hierbij geef ik u in overweging deze informatie te betrekken in het informeren van uw raad.

De huidige bestrijding is gericht op ‘containment’, oftewel het tegengaan (vertragen) van de verspreiding. Binnen de GGD is in dit kader een crisisorganisatie opgestart met betrokken professionals die tenminste dagelijks de ontwikkelingen bespreekt.

Indien er sprake is van een dreigende situatie of daadwerkelijke besmetting van een persoon in onze regio word ik als (plaatsvervangend) voorzitter, evenals de burgemeester van de betrokken gemeente, onverwijld geïnformeerd en betrokken bij de te nemen maatregelen. In een uiterst geval kan de GGD hierbij een persoonsgerichte maatregel adviseren, zoals het opleggen van een last onder bestuursdwang ter handhaving van opneming en uitvoer van isolatie en quarantaine.

Het opleggen van zo’n bevoegdheid is bij een Infectieziekte A wettelijk belegd bij de voorzitter van de veiligheidsregio. Voor het toepassen van deze maatregel is geen (bestuurlijke) opschaling noodzakelijk. Het spreekt evenwel voor zich dat ik – wanneer ik van zo’n bevoegdheid gebruik moet maken – waar mogelijk altijd met u hierover zal afstemmen.

Landelijk zijn verschillende scenario’s ontwikkeld, met ook verschillende fasen van bestuurlijke aanpak. De voorzitters van de veiligheidsregio’s zijn hierover geïnformeerd door de Minister voor Medische Zorg en Sport en de Minister van Justitie en Veiligheid. Mede op basis van deze scenario’s wordt de regionale voorbereiding uitgewerkt, zodat de landelijke en regionale voorbereiding op elkaar aansluiten. Lokale, regionale en nationale bevoegdheden blijven hierbij zoals ze zijn, maar landelijk worden wel gezamenlijke kaders en uitgangspunten ontwikkeld om voor de samenleving uitlegbare besluiten te nemen als één overheid.

De regionale voorbereiding wordt multidisciplinair in de veiligheidsregio voorbereid. Leidend hierbij is het regionale Generiek Draaiboek Infectieziektebestrijding. In deze multidisciplinaire samenwerking worden – vergelijkbaar met de voorbereiding op terrorismegevolgbestrijding – regionale sleutelbesluiten voorbereid. Hierbij kan worden gedacht aan besluitvorming over evenementen, maatschappelijke ontwrichting en de continuïteit van zorg en van hulpverlening.

In de samenwerking tussen de verschillende partijen speelt communicatie een cruciale rol. We zien dat er bij de GGD steeds meer vragen binnenkomen van zowel burgers als zorgprofessionals. Om de maatschappelijke onrust te beperken is het van belang een eenduidig beleid te hanteren en de handelingsadviezen te blijven volgen die het RIVM geeft.

Hoewel de communicatie zich momenteel vooral focust op het geven van medische handelingsadviezen en duiding, kan dit op een zeker moment kantelen naar bredere handelingsperspectieven en duiding. Onder andere communicatieprofessionals van de GGD, de VRH en Bureau Gemeentelijke Crisisbeheersing werken nauw met elkaar samen om dit goed voor te bereiden.

Met collegiale groet, J.W. Remkes, voorzitter VRH.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter