De Haagse wethouder Boudewijn Revis heeft ‘begrip’ voor de onrust en zorgen die er in Leidschendam-Voorburg zijn over de ontwikkelingen in de Binckhorst. Volgens hem is er echter een goede samenwerking met B&W van Leidschendam-Voorburg en houdt men elkaar goed op de hoogte.

Den Haag wil op de Binckhorst 5000 woningen bouwen. Dat gebeurt via zogenoemde ‘uitnodigingsplanologie’: het gebied is vrijgegeven voor initiatieven van derden die dan worden beoordeeld. Normaliter bepaalt een gemeente vooraf wat er in een gebied kan komen om vervolgens ontwikkelaars en aannemers te vragen wie het wil realiseren.

Volgens Revis blijven er door de werkwijze van Den Haag zorgen, die leiden tot onzekerheid. Voor 70 tot 80 procent weten B&W in Den Haag echter hoe de stand van zaken is en waar men uitkomt met de Binckhorst.

De woningen moeten tussen 2023 en 2025 gerealiseerd worden. Binnenkort worden de eerste vergunningen voor de bouw van 3000 woningen verleend. Voor het gebied rond de Maanweg is een zogenoemd ‘gebiedspaspoort’ gemaakt. Daarbij werken de gemeente en andere grondeigenaren samen.

Als de woningen er staan zijn ook de inrichting van de openbare ruimte, het groen en de ontsluiting (ook per openbaar vervoer) klaar. De gemeente acht zich verantwoordelijk voor voorzieningen inzake onderwijs en sport. De rest, zoals gezondheidszorg, cultuur en maatschappelijke voorzieningen, moeten er op initiatief van derden komen.

Voor het gebied rondom Junostraat/Jupiterkade is een aanvraag bij de gemeente Den Haag binnengekomen voor de bouw van 183 sociale woningen en een basisschool met een omvang van 4000 vierkante meter.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter