Nieuws
Geen onderzoek Schouten en De Jong Projectontwikkeling

B&W hebben de huisadvocaat de contracten met Schouten en De Jong Projectontwikkeling niet laten onderzoeken op eventuele risico’s voor de gemeente mocht dat bedrijf failliet gaan. Dit ondanks het feit dat zo’n onderzoek op 18 oktober 2019 door wethouder Jan-Willem Rouwendal werd aangekondigd.

Dat het onderzoek nooit heeft plaatsgevonden blijkt uit antwoorden van de wethouder op vragen van CDA-gemeenteraadslid Ron van Duffelen over financiële problemen bij Schouten en De Jong Projectontwikkeling. Het raadslid stelde die vragen naar aanleiding van berichten bij Vlietnieuws.

Waarom het aangekondigde onderzoek niet gedaan werd verklaart Rouwendal aldus: ‘In eerste instantie was het de bedoeling om alle contracten aan de huisadvocaat ter beoordeling voor te leggen. Nadat door de juristen van de gemeente de contracten zijn bekeken, is besloten dit niet te doen, omdat de juristen tot de conclusie kwamen dat er geen aanmerkelijke financiële risico’s zijn. De inhoud van de overeenkomsten vormt ook geen aanleiding om hier nog een second opinion van de huisadvocaat op te vragen’.

Inzake de genoemde risico’s stelt de wethouder: ‘Zoals in een raadsbrief van 27 augustus 2019 is aangegeven, zijn de risico’s voor de gemeente zeer gering, vanwege de concerngaranties en de hoofdelijke aansprakelijkheid van de partners van Schouten & de Jong’.

Al eerder was bekend dat de gemeente een deurwaarder had ingeschakeld om geld dat men nog tegoed had van Schouten en De Jong Projectontwikkeling binnen te krijgen. ‘Het is gebruikelijk om een incassotraject in gang zetten als er niet betaald wordt. Er zijn op dit moment op twee vorderingen na geen betalingsachterstanden meer. Voor deze twee vorderingen heeft Schouten en De Jong Projectontwikkeling met de deurwaarder betalingsregelingen afgesproken’, gaat Rouwendal verder. ‘Dit gaat overigens niet over grote bedragen’.

De gemeente zit met Schouten en de Jong Projectontwikkeling B.V. en BPD in de v.o.f. Damcentrum; het bedrijf dat de bouw van woningen in dit deel van Leidschendam regelt. Op de vraag van Van Duffelen of BPD hoofdelijk aansprakelijk is voor de nakoming van de afspraken binnen de v.o.f. mocht Schouten en De Jong Projectontwikkeling B.V. onverhoopt failliet gaan, reageert Rouwendal bevestigend.

De gemeente zat met het eind 2019 failliet verklaarde Schouten Bouw in dertien bouwprojecten. Schouten en De Jong Projectontwikkeling ging niet failliet. Volgens direct betrokkenen leek het naar buiten toe vaak van het ging om projecten van Schouten Bouw terwijl het juridisch gezien van Schouten en De Jong Projectontwikkeling was.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter