Ouders krijgen de eigen bijdrage kinderopvang terug voor de periode dat de opvang vanwege het coronavirus gesloten was: vooralsnog voor de periode 16 maart – 6 april. Dat heeft het kabinet bekend gemaakt. De maatregel geldt niet voor ouders die werkzaam in zogenoemde cruciale beroepen. Voor hun kinderen bleef de opvang immers wel mogelijk.

In de ziekenhuizen Antoniushove, Bronovo en Westeinde (HMC-groep) zijn nieuwe strenge regels voor bezoek ingevoerd. Patiënten die naar de polikliniek of Spoedeisende hulp komen, mogen 1 begeleider mee naar binnen nemen. Patiënten die in de ziekenhuizen verblijven, mogen 1 bezoeker per dag ontvangen.

,,De striktere regels zijn helaas noodzakelijk”, aldus HMC. ,,Door zo min mogelijk bezoekers toe te laten, beschermen we onze patiënten en medewerkers zo goed mogelijk tegen het coronavirus. Ook helpt deze maatregel om zuiniger om te gaan met onze schaarse beschermingsmaterialen. We realiseren ons heel goed dat deze maatregel veel impact heeft op patiënten. Tip: Als patiënt kunt u het gesprek met de arts opnemen op uw mobiele telefoon. Ook kunt u de telefoon op de speaker zetten en zo een naaste laten meeluisteren.”

Koning Willem Alexander heeft in een rede voor radio en tv de bevolking een hart onder de riem gestoken. ,,Alertheid, solidariteit en warmte: zolang we die drie vasthouden kunnen we deze crisis samen aan, ook als het wat langer gaat duren”, aldus de vorst. Zijn hele rede kunt u hier lezen: https://www.nu.nl/coronavirus/6039156/lees-hier-de-volledige-toespraak-van-de-koning-over-de-coronacrisis.html

De provincie Zuid-Holland werkt aan een pakket maatregelen om de negatieve gevolgen van de coronacrisis te beperken. De maatregelen liggen onder meer op het terrein van ondersteuning van de regionale economie, verkeer en vervoer, land- en tuinbouw en vergunningverlening. ,,We zijn in gesprek met onze partners en kijken creatief wat we kunnen bijdragen in het algemeen maatschappelijk belang”, aldus commissaris van de Koning Jaap Smit.

AH gaat vanaf maandag een speciaal ‘venster’ voor ouderen invoeren om rustig hun boodschappen te kunnen doen in tijden van de coronacrisis. Zij kunnen tussen 07.00 en 08.00 terecht. Er worden dan geen andere klanten tot de winkels toegelaten.

Het aantal met het coronavirus besmette inwoners van Leidschendam-Voorburg is inmiddels opgelopen tot zeven. Landelijk wordt er een verdeelsysteem ingevoerd voor mensen die met het virus in ziekenhuizen liggen. Zij worden verspreid over de ziekenhuizen om knelpunten bij hun opvang en verpleging te voorkomen. Het leger gaat bij die verdeling helpen.

De wegens gezondheidsredenen afgetreden minister Bruno Bruins (VVD) wordt voorlopig opgevolgd door Martin van Rijn (PvdA). De PvdA zit weliswaar niet in de regering doch Van Rijn was tussen 2012 en 2017 staatssecretaris volksgezondheid en is sindsdien voorzitter van de raad van bestuur van de Reinier Haga ziekenhuisgroep.

België heeft de grens met Nederland gisteravond gesloten.

SAMENLOOP VOOR DE HOOP

De organisatie deelt het volgende mee: ‘Vanwege de situatie omtrent corona hebben wij de moeilijke, maar noodzakelijke beslissing genomen om de SamenLoop voor Hoop-evenementen die tot 1 augustus gepland staan uit te stellen. Dit is enorm ingrijpend voor iedereen bij de SamenLoop betrokken is, maar de veiligheid van alle mensen, waaronder zij die met en na kanker leven, staat voorop. In overleg met de lokale SamenLoop-commissie onderzoeken we de mogelijkheden om de uitgestelde SamenLopen op een ander moment te organiseren. Dit is geen geringe klus. Er zijn talloze evenementen die zich graag van een nieuwe datum willen verzekeren. Daarbij wordt de SamenLoop volledig door vrijwilligers georganiseerd. We hopen dan ook op je begrip dat het wat langer kan duren voordat we hier duidelijkheid over kunnen geven’.

INVICTUS GAMES

De gemeente Den Haag is bereid om zodra mogelijk weer te helpen bij de organisatie van de Invictus Games: We hebben volkomen beg​rip voor het besluit van het bestuur van de Invictus Games om dit grote, internationale sportevenement dit jaar niet door te laten gaan. Uiteraard begrijpen we ook dat deelnemers wellicht teleurgesteld zijn, omdat zij zo hard hebben getraind en toegeleefd hebben naar de Invictus Games 2020. Initiatieven van de organiserende stichting om het evenement te verplaatsen, treden we welwillend tegemoet’.

PRONK’S VISKAR

Beste klanten, vooralsnog mogen wij gewoon open ‼️ Wij vallen onder de categorie detailhandel als viswinkel (net zoals een groenteboer,slager etc). U kunt voorlopig alleen uw vis meenemen om het verblijf aan de kar zo kort mogelijk te maken. Uiteraard volgen wij nog steeds de richtlijnen vanuit het RIVM en passen wij extra hygiëne toe. Graag het verzoek zoveel mogelijk per pin te betalen. Ook kunt u uw bestelling vooraf doorbellen zodat deze klaarstaat. Wij hanteren onze reguliere openingstijden van woensdag t/m zaterdag van 10.00-18.00 uur. tel. 06 – 4214 9577. Het zijn moeilijke tijden maar we hopen dat een ieder en doorheen komt.”

DEN HAAG

In de gemeente Den Haag worden voorlopig geen mensen meer uit hun woningen gezet wegens huurachterstand. Ook worden gas, water of elektra niet meer afgesloten als de rekeningen niet zijn betaald. Dit alles vanwege de coronacrisis. Ondernemers hoeven tijdelijk geen lokale belastingen te betalen.

KAPPERS

De kappers weten nog steeds niet wat ze moeten doen. Indien zij zich zouden moeten houden aan de regel 1,5 meter afstand, kunnen zij klanten niet meer knippen. De kappersorganisaties hebben het Rijksinstituut voor volksgezondheid om advies gevraagd, maar dat hebben ze nog niet gekregen. Iedere kapper beslist nu zelf.

SPORT

De Nationale Basketbalbond heeft als eerste sportorganisatie besloten de competitie van dit seizoen definitief te staken. Er wordt niet meer gewacht op het moment dat er mogelijk weer gespeeld kan worden. De Marathon van Rotterdam die op 5 april gelopen zou worden, is afgelast en verplaatst naar 25 oktober.

TUI

Reisorganisatie TUI heeft alle reizen tot 1 mei geannuleerd.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter