De gemeente is niet bevoegd aanvragen voor woningsplitsing aan te houden totdat er regelgeving op dit punt is. Dat heeft wethouder Jan-Willem Rouwendal PvdA-gemeenteraadslid Jochem Streefkerk laten weten in antwoorden op vragen over woningsplitsing. B&W moeten wettelijk gezien binnen acht weken beslissen. Zo niet dan is de vergunning automatisch verleend.

Rouwendal herhaalt dat hij met regelgeving inzake woningsplitsing wil komen. Nog voor de zomer wil hij daartoe een voorstel bij de gemeenteraad neerleggen. De wethouder wil het splitsen van woningen tegengaan met name vanwege de gevolgen op de leefbaarheid en de parkeerdruk.

‘In de huidige situatie beschikt het college over het instrument omgevingsvergunning om in geval van splitsing van woningen te controleren op bouwkundige aanpassingen, (brand)veiligheid en passendheid binnen het vigerende bestemmingsplan. Het college beschikt echter niet over middelen om een splitsing van woningen te voorkomen wanneer dit negatieve gevolgen heeft voor de omgeving’, aldus de wethouder.

Bij de nieuwe regeling wil hij eisen gaan stellen inzake de kwaliteit van de woning (bijvoorbeeld een minimum aantal vierkante meters); overbewoning en overlast; de leefbaarheid van een wijk; het behoud van de samenstelling van de woonruimtevoorraad.

Rouwendal spreekt niet meer over een vergunningstelsel voor woningsplitsing, zoals hij dat wel eerder aankondigde in antwoorden op vragen van de VVD. Er is wel contact geweest met inwoners van Voorburg-Noord die een petitie tegen woningsplitsing zijn gestart. Die heeft al 150 handtekeningen.

Inmiddels heeft GBLV-gemeenteraadslid Monica Velù nieuwe vragen over woningsplitsing gesteld: ‘Wat zijn de criteria waarop een vergunning wordt verstrekt voor het splitsen van een woning? Op welke wet- en regelgeving en/of gemeentelijke beleidsnota zijn deze criteria gebaseerd? Op welke datum is het gemeentelijk beleid rond woningsplitsingen vastgesteld en door wie? Wordt bij woningsplitsingen, wanneer het appartementen betreft, naar de afmetingen van de appartementen gekeken? Is er een minimum afmeting voor een appartement? Zo ja, wat is die afmeting? Wanneer wordt bij de behandeling van een vergunningaanvraag voor splitsing die aanvraag ook voorgelegd aan de Welstandscommissie?’

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter