De Veiligheidsregio Haaglanden heeft in een verklaring benadrukt dat de maatregelen die gelden om de verspreiding van corona te voorkomen en te vertragen blijven gelden tot en met 19 mei. Men vond dit nodig nu het kabinet beperkingen voor kinderen en jongeren heeft versoepeld en met Koningsdag een lang weekeinde voor de deur staat.

‘Ook dit weekeinde moeten de regels in de hele Veiligheidsregio Haaglanden gerespecteerd worden. Thuis blijven, alleen naar buiten voor een noodzakelijke boodschap en buitenshuis overal 1,5 meter afstand houden blijft onverminderd van kracht’.

‘Daarnaast blijven de parkeergelegenheden bij parken, stranden en recreatiegebieden afgesloten. Zo weren we mensen die niet te voet of met de fiets komen. De parken zelf blijven voor buurtgenoten vooralsnog gewoon open maar met de hernieuwde oproep toch vooral afstand te bewaren’.

‘Met ingang van vrijdag 24 april is barbecueën in de meeste parken verboden. Tijdens Koningsdag gelden onverkort dezelfde coronamaatregelen. De traditionele feestelijkheden zijn overal in de regio komen te vervallen. Iedere samenkomst, hoe goed bedoeld ook, is niet toegestaan’.

De voorzitter van de Veiligheidsregio, de Haagse burgemeester Johan Remkes: ,,Zoveel mogelijk thuis blijven werkt. Daar zien we nu de eerste resultaten van. Dat moeten we dus volhouden. We doen dit niet alleen voor de gezondheid en de veiligheid maar ook voor onze ondernemers en hun werknemers die nu niet of heel beperkt kunnen opereren. Hoe beter we ons aan de maatregelen houden, hoe eerder zij én wij allemaal weer aan de slag kunnen.”

De komende weken worden er door de gemeenten in de Veiligheidsregio afspraken gemaakt met de sportverenigingen en –accommodaties om de ruimte die het kabinet geeft voor sport en bewegen voor kinderen en jongeren vorm te geven. Daarbij zoeken we naar het maximaal benutten van deze verruiming zodat de jeugd, onder begeleiding van sportinstructeurs, trainers en jeugdwerkers, energie kwijt kan en ouders en opvoeders even de handen vrij hebben.

Tijdens het wekelijks overleg van de burgemeesters in de veiligheidsregio is uitvoerig stilgestaan bij de penibele situatie waarin veel verpleeghuizen maar ook de thuis- en de mantelzorg zich bevinden nu zowel onder de bewoners, patiënten en cliënten als de medewerkers veel mensen besmet zijn. ,,De getroffenen maken een heel nare ziekte door en de niet-getroffenen moeten in grote afzondering leven of werken met een veel kleiner team dan gebruikelijk. Zowel de feitelijke als de emotionele belasting is groot. Ook daarom moeten we de beperkingen nog even volhouden”, zegt Johan Remkes.

Er zijn inmiddels zeven inwoners van Leidschendam-Voorburg aan het coronavirus overleden; 20 liggen er met het virus in een ziekenhuis.

OVERIG CORONANIEUWS

Of de sombere coronatijd er iets mee te maken had is onduidelijk. Feit is dat een echtpaar dat vrijdagmiddag bij de Jumbo in Leidsenhage taartjes en wijn kwam halen voor de viering van hun 40-jarig huwelijk, door het kassapersoneel spontaan, en gratis, in de bloemetjes werd gezet.

Afgelopen nacht zijn jongeren beboet en aangehouden op het Fluitpolderplein en in de wijk Prinsenhof (beiden Leidschendam) waarschijnlijk omdat ze zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Nadere details ontbreken.

Het kabinet voert nog drie extra maatregelen in om zzp’ers en ondernemers te steunen, zodat ze minder geld kwijt zijn aan belastingen. Zo worden zelfstandigen die door de coronacrisis minder werken niet gekort op hun fiscale voordelen. Om aanspraak te maken op sommige voordelen moeten zzp’ers namelijk een bepaald aantal uren gewerkt hebben. Als dat door de pandemie niet lukt, dan worden ze niet benadeeld. Verder hoeven grootaandeelhouders in bedrijven minder loonbelasting te betalen en krijgen ondernemingen de mogelijkheid om verliezen van dit jaar makkelijker te verrekenen met winsten uit eerdere jaren. Dit betekent dat sommige bedrijven netto minder winstbelasting hoeven te betalen.

Onderwijsminister Arie Slob vindt dat basisscholen samen met de buitenschoolse opvang moeten bepalen hoe zij de dagindeling regelen als de kinderen vanaf 11 mei weer naar school gaan. Het uitgangspunt daarbij is wel dat kinderen een hele dag naar school gaan. Volgens Slob is een hele dag verstandig, omdat dit beter valt aan te sluiten op de buitenschoolse opvang. Bovendien zijn er dan minder vervoersbewegingen van en naar school. Afgesproken is dat kinderen de halve tijd – eventueel groepsgewijs – naar school gaan en de andere helft van de tijd thuis aan de slag gaan.

De Bijenkorf-winkel in het centrum van Den Haag gaat op 29 april weer open. Klanten die de winkels bezoeken zullen zich wel aan verschillende veiligheidsmaatregelen moeten houden. Zo is onder andere de 1,5 meterafstandsregel van kracht en wordt het aantal klanten dat tegelijkertijd in de winkels wordt toegelaten beperkt. Verder zijn er plexiglas schermen geïnstalleerd op de kassa’s. Ook zijn er looproutes aangebracht. Horeca- en cosmeticadiensten zijn niet beschikbaar.

Op dinsdag 28 april opent IKEA de deuren weer voor klanten.  IKEA neemt verschillende maatregelen voor een verantwoord winkelbezoek: ,,Voordat je naar de winkel komt, willen we je vragen om goed na te denken of je winkelbezoek echt nodig is. Indien het wel nodig is om naar de winkel te komen, vragen je met maximaal 2 personen te komen (minimaal 1 iemand die ouder is dan 18 jaar) en doelgericht te winkelen. Blijf thuis als je griepklachten hebt of verkouden bent. Wat kan je verwachten als je naar een IKEA winkel komt? Gelimiteerd aantal parkeerplekken. Het restaurant, de bistro en Småland zijn (voorlopig) gesloten. In de winkel gelden hygiëne- en 1,5 meter afstandsmaatregelen.

Chinees restaurant Rose Garden op het Koningin Julianaplein in Voorburg gaat weer beginnen. Vanaf 1 mei is men welkom voor afhalen.

De meivakantie staat voor de deur en maandag is het Woningsdag in plaats van Koningsdag. De NS vraagt: Reis alleen met de trein als dat noodzakelijk is. En houd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar, op het station, in de trein en bij het in- en uitstappen.

Sportcentrum Westvliet heeft een enquête gehouden. Daar kwamen veel positieve reacties van ouders op het organiseren van een sportkamp in de buitenlucht voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar. Momenteel is men druk in de voorbereiding om vanaf woensdag 29 april sportkampdagen te kunnen organiseren op de velden van Westvliet Sportpark in de meivakantie voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Uiterlijk dinsdag 28 april om 16:00 uur hoopt men een ieder te kunnen informeren óf én op welke manier zij dit kamp mogen organiseren. De bedoeling is sportkampen te houden op 29 en 30 april en 1, 4, 5, 6, 7 en 8 mei 2020. Meedoen kost per dag per kind €50.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter