Nieuws
Gemeenteraad gaat digitaal vergaderen

De gemeenteraad gaat digitaal vergaderen. Dat zal voor het eerst op 12 mei gebeuren. Men blijft daarna digitaal vergaderen tot en met juli. Dat zal ook zo zijn met commissievergaderingen en bijeenkomsten waar burgers kunnen inspreken.

Bij de start van de coronamaatregelen stopte de gemeenteraad met vergaderen in de maanden maart en april. Inmiddels is vergaderen wel weer toegestaan mits 1,5 meter afstand tot elkaar wordt gehouden.

De raadzaal van Huize Swaensteyn is echter te klein om met alle 35 raadsleden, B&W, de voorzitter, werknemers van de griffie en ambtenaren die B&W steunen bijeen te laten komen, zelfs zonder publiek.
Het uitwijken naar een andere vergaderplek kost erg veel geld aangezien die plek ingericht moet worden, inclusief alle benodigde apparatuur. Van de andere kant blijft ook dan het gevaar dat aanwezigen besmet raken met het virus.

Er is weliswaar op 16 april een raadsvergadering geweest met een kleine groep (de zeven fractievoorzitters, de burgemeester, een wethouder, een voorzitter, een medewerker van de griffie en een bode), maar dat is niet voor herhaling vatbaar omdat zo alle andere gemeenteraadsleden worden buitengesloten. Dat strookt niet met de wens om de democratie zo goed mogelijk te laten blijven functioneren zodat er continuïteit van bestuur is.

Via een noodwet heeft de regering inmiddels digitaal vergaderen door gemeenteraden mogelijk gemaakt. Daar wordt nu gebruik van gemaakt.

Aanstaande dinsdag 28 april, kunnen burgers en anderen bij de gemeenteraad inspreken. Indien zich niemand meldt zal de gemeenteraad dan het digitale vergaderen oefenen. De techniek daarvoor is al aanwezig. Volgens deskundigen zal de manier van vergaderen wel heel anders zijn dan bij een normaal debat. (foto Ap de Heus)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter