Koningsdag 2020 is rustig verlopen. Agenten schreven in de afgelopen drie dagen 719 boetes uit aan mensen die zich niet aan de coronaregels hielden. In het verlengde Paasweekeinde waren dat er nog 1800. Op het strand, in parken, bossen en natuurgebieden was het wel druk maar volgens de autoriteiten hielden mensen genoeg afstand tot elkaar. In de trein en op de weg was het rustiger dan voorgaande dagen.

Toch waren er ook wat problemen. Bij verkeerslichten ontstaan opstoppingen van fietsers waarbij de 1,5 meter afstand niet in acht wordt genomen.  Dat geldt ook voor motorrijders, die bijvoorbeeld gezamenlijk tanken of ergens langs de weg stoppen.

Jongeren geven ook niet altijd gehoor aan de richtlijnen. Zo maakten agenten afgelopen weekend op een aantal plekken verspreid over het land een einde aan feestjes in woningen of tuinen. Eenheid Midden-Nederland meldde een aantal spuugincidenten.

In het aantal door het coronavirus getroffen inwoners van Leidschendam-Voorburg trad geen verandering op: 20 mensen in het ziekenhuis; zeven overleden.

Minister Hugo de Jonge (volksgezondheid) werkt aan een proef om in een aantal verpleeghuizen vanaf 11 mei weer bezoek toe te staan. Het kabinet wil het besluit vervolgens nemen op uiterlijk 6 mei. Het gaat in elk geval om verpleeghuizen waar weinig tot geen besmettingen zijn geweest. Er zal ook een restrictie gelden voor het aantal bezoekers en wie er exact op bezoek mag komen.

Om in kaart te brengen hoe het virus zich in verpleeghuizen verspreidt, gaan het Amsterdam UMC en de GGD circa vijftienhonderd bewoners en zorgpersoneel testen op het coronavirus.

De oproep van premier Mark Rutte ‘Let een beetje op elkaar’ heeft de afgelopen weken volop weerklank in de regio gevonden. Hierbij een greep uit de vele innovatieve en hartverwarmende initiatieven:

  • In Den Haag is het grootste cybersecurity cluster van Europa gevestigd, The Hague Security Delta (HSD). Een deel van de bedrijven binnen dit cluster, waaronder Deloitte, Nixu en Hudson Cybertec, hebben met andere Nederlandse cyberexperts de handen ineen geslagen om zorgaanbieders kosteloos te helpen. Zij staan zorgorganisaties bij als ze slachtoffer worden van online aanvallen, bijvoorbeeld via gijzelsoftware of spam.
  • Een team van Delftse studenten en onderzoekers heeft nachten doorgehaald om binnen zeer korte tijd een versimpeld beademingsapparaat te ontwikkelen dat volledig gemaakt is van onderdelen die bijna overal ter wereld voorradig zijn. Hiermee spelen ze in op het wereldwijde tekort aan beademingsapparatuur. Het prototype dat nu ontwikkeld is, is aangemeld voor medische certificering. De onderzoekers hopen dat hun ontwerp binnen korte tijd goedgekeurd wordt en ze op zoek kunnen naar fondsen en bedrijven die het apparaat gaan produceren.
  • Door de uitbraak van het coronavirus is het voor zorgmedewerkers in veel gevallen een stuk lastiger om op hun werk te komen, onder andere doordat het openbaar vervoer nu niet altijd een goede optie meer is. En niet iedereen heeft de beschikking over een auto. Daarom biedt Bereikbaar Haaglanden en Rijnland kosteloos e-bikes aan voor organisaties en medewerkers in de gezondheidszorg.
  • Ondernemers hebben het zwaar in deze coronacrisis. Veel bedrijven moeten tijdelijk hun deuren sluiten en voor de bedrijven die nog wel open zijn, loopt de omzet sterk terug. Zo ook voor naaiatelier Zara in Brielle. Toen de klanten wegbleven, besloten ze een email te sturen naar ziekenhuizen om hun hulp aan te bieden. Nu maken ze honderden herbruikbare schorten voor het Maasstad Ziekenhuis.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter